Wandelen en fietsen in de Maasvallei; 5 routes in het grensgebied van Zuid-Limburg

Dartelende vlinders. Tjirpende krekels. Een valk duikt op zijn prooi. Wilde paarden in de Maas. Ten noordwesten van Maastricht is het gebied Rivierpark Maasvallei, of beter gezegd de natuur, volop in ontwikkeling. Een landschap waar de Maas als architect van het landschap fungeert. Struin over ongebaande paden dwars door de natuur, fiets van België naar Nederland en bezoek een van de bezienswaardigheden. Tijdens een blogtrip ervaarde ik het wandelen en fietsen in de Maasvallei en ontdekte ik vijf prachtige routes die ik graag met je deel.

Wandelen en fietsen in de Maasvallei

Grensmaas & grindwinning in Zuid-Limburg

Maas is één van de grote Nederlandse rivieren en de rivier die zo’n 40 kilometer van de landsgrens vormt tussen Nederland en België. Deze Maas heeft de afgelopen jaren meer ruimte heeft gekregen zodat het bij hoogwater, met de klimaatveranderingen in het achterhoofd, veiliger wordt. De Romeinen wisten het al… de bodem van de Maasvallei herbergt een waardevol bezit: grind. Op diverse plekken in het gebied wordt het grind gewonnen en gebruikt in onder andere funderingen. Deze grindwinning lijdt tot een verlaging van de bodem en dus meer ruimte voor de Maas. Met als bijkomend voordeel dat de oevers aan beide landszijden (het Belgische gedeelte is al een stuk verder) zich ontwikkelt tot een prachtig recreatiegebied. Het snoer van Maasdorpjes hebben hun authentieke sfeer behouden en er zijn volop leuke stops tijdens je fiets- of wandeltocht.

5 routes voor wandelen en fietsen in de Maasvallei

Stroomafwaarts vanaf Maastricht (van Zuid naar Noord) tip ik je een aantal routes.

Struinen van het ongebaande pad bij Itteren (NL)

Vlak boven Maastricht ligt het dorp Itteren, dat in 1993 nog bijna volledig overstroomde na hevige regenval. Aan de Nederlandse zijde is dit dan ook de eerste plek waar de Maas al volop ruimte kreeg. De runderen zoeken verkoeling in het water en ook de wilde Koninkspaarden grazen hier rond. Het gele Sint Jacobskruid en de Vlinderstruiken geven kleur. Hier wandelen we ruim zeven kilometer van het gebaande pad. De Maas staat momenteel heel laag en dat betekent dat een grote hoeveelheid watervogels hun intrek heeft genomen in het gebied zoals reigers en steltlopers. We eindigen onze wandeling bij een bijzonder paardengraf. Hier werd in 2010 het grootste paardengraf van Europa gevonden, waarschijnlijk uit de tijd van Napoleon.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Fietsen door pittoreske dorpjes Elsloo (NL) – Rekem (BE)

Vanuit Kasteel Elsloo kun je per fiets een stuk van de Belgische zijde van de Maasvallei verkennen. Het fietspontje kun je bij Geulle aan de Maas (ook een historisch dorp) nemen. Elsloo (NL) is sowieso een bezoek waard want hier ervaar je direct alsof je middenin Frankrijk bent beland. Bezoek hier het streekmuseum dat je meeneemt terug in de tijd van de Maaslandse landarbeiders en proef een biertje bij Brouwerij de Fontein. Rekem (BE) werd verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. Op het ‘Onder den Linden’ kom je rustig bij (dan met een Belgisch biertje) van je fietstour of kruip weg in de theetuin van In De Oude God.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Wandelen met de Maasverkenner door natuurgebied Negenoord (BE)

Bij Dilsen-Stokkem is het natuurgebied Negenoord al volop ontwikkeld. In dit gebied is het grind gewonnen en daarmee een paar hectare aan plas en struinnatuur ontstaan. Een Maasverkenner is je ideale gids door deze natuur en die vertelt je van alles over de Galloway runderen en de Koninkspaarden. Deze grazers zijn de grasmaaiers in het landschap. En mocht je opletten, kun je ook bevers tegenkomen. Uiteraard hebben veel vogels ook hier al hun plek gevonden. Maascentrum de Wissen is het ideale start- en eindpunt; in het restaurant kun je terecht voor lunch, diner of een kop koffie met Maaskoek.

Fietsen van Grevenbicht (NL) naar Aldeneik (BE) en Stevensweert (NL)

Als je na een wandeling weer op de fiets stapt vanaf Negenoord passeer je je meerdere keren de landsgrens. De Maasvallei en met name de natuur is hier nog volop in ontwikkeling. Van het pontje bij Grevenbicht (NL) kom je richting Aldeneik (BE) langs het pittoreske Vissersweert. Hier lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Op de gevel prijkt ‘Carpe Diem’ als slogan en dat gevoel lijkt wel bij de bewoners hier aan de Maas te leven. Onze volgende stop is bij de abdij van Aldeneik, die meerdere Middeleeuwse schatten huist. Bij Aldeneik vind je ook de wijngaarden van Aldeneyck met als huiswijn Pinot Gris, een heerlijke fruitige witte wijn die perfect bij de lunch past. Gelukkig kunnen we die dan ook bij de brasserie ‘De Sjeiven Dörpel’ proeven waarnaast deze wijn meerdere streekproducten op de kaart staan. Aan te raden is de carpaccio van Maasrund en het brood met Maaskruiden. Met volle maag trappen we verder richting het vestingstadje Stevensweert dat al in de Spaanse tijd een belangrijke rol speelde.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Wandelen bij de Hompsche Molen (Molenplas) (NL)

Net buiten Stevensweert ligt de Hompsche Molen en het natuurgebied rondom de Molenplas. Deze plas, ontstaan door de grindwinning, is een van de Maasplassen in het noorden van Limburg. De molen en het gebied worden beheerd door Natuurmonumenten. Boswachter Paul neemt ons dan ook mee op een struintocht van zo’n vijf kilometer over ‘het eiland in de Maas’. Superleuk zijn de Maaskeien waarmee we een spannende oversteek in een ven van de plas maken. Ook is het boommonument bijzonder, 2000 jaar oude bomen zijn gefermenteerd terug gevonden in de bodem en nu als een stel betonnen zuilen rechtop gezet. De 18e eeuwse stellingmolen is de afgelopen jaren gerenoveerd en een historisch belangrijke plek. Vanaf de omloop heb je een prachtig panoramazicht over de omgeving. Bekijk ook zeker de film van de zandkunstenaar in de voormalige gevangenis. Voor een natje en droogje kun je in de brasserie terecht en mocht je kinders meenemen op je avontuur, die kunnen zich helemaal uitleven in de OERRR speelnatuur.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Rivierpark Maasvallei, de Loire van de Lage Landen

Wil je dichtbijhuis genieten van natuur, ontspannen wandelen en fietsen of dit juist combineren met een citytrip in Maastricht? Rivierpark Maasvallei is een gebied in ontwikkeling maar hier ervaar je puur natuur, kun je struinen over ongebaande paden en sta je oog in oog met grazers.

Overnachten in of vlakbij de Maasvallei kun je onder andere bij:

Disclaimer: Ik bezocht Rivierpark Maasvallei op uitnodiging van VVV Zuid-Limburg en Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
21 reacties op “Wandelen en fietsen in de Maasvallei; 5 routes in het grensgebied van Zuid-Limburg”
  1. Edith schreef:

    Wat een supermooi natuurgebied! En zo te zien had je ook lekker weer. Heerlijk om in Nederland te natuur in te duiken, dat mis ik soms echt in de Randstad…!

  2. Yvonne schreef:

    Zo te zien heb ik nog genoeg te ontdekken in mijn geboorteprovincie. 🙂 Mooie plekjes laat je hier zien Sanne!

  3. Sanne schreef:

    Zou voor mij een goede combinatie zijn met een weekendje Maastricht. Anders is het toch wel ver weg. Mooie routes ook!! Die bij Itteren lijkt me wel wat!

  4. Mooie plekken! Ik ging “vroeger” altijd op vakantie in Limburg, met ouders en broertje/zusjes en best veel gezien, maar toch nog veel te weinig zie ik nu. Ik vond het er in ieder geval altijd prachtig!

  5. Laura schreef:

    Oh dit hadden wij ook graag live gezien… we bewaren de tips!

  6. Diana schreef:

    Klinken als hele leuke fietsroutes. Even in gedachten houden als ik die kant op ga met de mountainbike. Sowieso een leuk uitje voor een dag.

  7. Jenny schreef:

    Als kind heb ik veel gewandeld in deze regio. Super mooi gebied.

    Toen ik later naar Utrecht verhuisde kwam ik niet zo veel meer in de regio van Maastricht, maar soms trok ik er met mijn pa naar toe.

  8. Eva schreef:

    Fietsroutes waarbij een pontje aan te pas komt, zijn mijn favoriet. Oh en de Pinot Gris van Aldeneyck, dat is ook een van mijn favorieten

  9. Niels schreef:

    Het is goed dat de rivier meer ruimte geeft gekregen. We kennen denk ik allemaal de beelden nog wel dat de dorpen die je beschrijft onder water stonden. Een treurige gebeurtenis maar zoals bij zoveel van die gebeurtenissen wordt er uiteindelijk wel iets mee gedaan. In dit geval de rivier ruimte geven en daarbij een mooi recreatiegebied maken. Het ziet er prachtig uit en wie weet gaan we er wel eens fietsen.

  10. Marcel schreef:

    Wat een prachtige plek. Het gebied kende ik niet. Valt mooi te combineren met een weekend Maastricht.

  11. Kelly schreef:

    Wat een mooie routes zeg!Op Maastricht na, heb ik amper iets van Limburg gezien. Eigenlijk best slecht gezien het feit dat ik Limburgse roots heb 😉 . Toch maar eens op ontdekkingstocht gaan want er is genoeg te zien en te beleven.

  12. Aniek schreef:

    Mooie plekken hebben we gezien hè! Inderdaad erg leuk te combineren met een citytrip Maastricht.

  13. Helena schreef:

    Jullie hebben veel plekken gezien. En prachtig weer. Ik ben eigenlijk nooit verder geweest dan Maastricht en Valkenburg.

  14. Jessica schreef:

    Jaaa dit is inderdaad een fijne regio om te wandelen (en te fietsen, al heb ik dat hier niet zo heel veel gedaan). Mijn moeder is opgegroeid in Zuid-Limburg dus enkele plekken ken ik al, maar er zitten ook een paar nieuwe plekken tussen 🙂

  15. Esther schreef:

    Mooie plekjes kent Nederland toch. Deze regio is echt nieuw voor mij, dus ik ga zeker nog eens die kant op. Leuk ook die dorpjes!

  16. Elisa schreef:

    Dit is echt een hele fijne regio om te ontdekken en ik bedenk me nu dat ik al veel te lang niet in Limburg ben geweest 🙂

  17. Martin schreef:

    Daar ga ik een keer fietsen…dat ziet er erg mooi uit! Limburg is mooi!

  18. Marcella schreef:

    Wauw, wat veel leuks! Ik kan niet kiezen, wil het gewoon allemaal ontdekken!

  19. ivonne schreef:

    Het lijkt me een fijne regio om lekker te wandelen en fietsen. Ik deed dat ook altijd graag toen ik in Wolfheze woonde, lekker langs de Rijn en Nederrijn. Rivieren trekken mij altijd. Fijn dat we dit soort gebieden steeds meer gaan ontwikkelen als mooie stukken natuur.

  20. Carolien schreef:

    Een fijne regio waar je goed actief kunt zijn. Ik vond de struinnatuur erg mooi en dat zo dichtbij de huizen. En de Hompesche molen is een fijne plek.

  21. Gabriëlle schreef:

    Mooi gebied om te wandelen. Ik zou gaan voor de molenroute, als ik samen met mijn vriend zou gaan. Die zou het natuurlijk geweldig vinden om in die omgeving te wandelen. Limburg is zo’n mooi stuk Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl