Zo word je een premium reiziger en draag je bij aan minder overtoerisme!
Toerist, ik krijg er zelf altijd jeuk van. Ja, ik wil dingen zien, ja ik wil dingen ervaren. Maar ik wil mezelf geen toerist noemen. Zeker nu ‘overtoerisme’ op veel plekken hoog op de agenda staat. Zo was ik vorige week bij een congres dat ging over historische steden die overlopen van de toeristen. Dubrovnik, Venetië en ook Krakau waar het congres plaatsvond, zijn steden die eigenlijk niet nog meer bezoekers aankunnen. De oplossing volgens de experts aldaar, meer premium reizigers. Wat dat is en hoe je het wordt, lees je hier.
Wat is een premium reiziger?
Laat ik eerst beginnen wat een premium reiziger dan is. Het begrip premium ken je natuurlijk wel als een extratje. Iets dat je net wat meer kwaliteit geeft. Geeft je een goed gevoel, je krijgt een andere behandeling. De helft van alle millennials zegt volgens onderzoek zelfs dat een premium product een hogere kwaliteit heeft. Maar premium hoeft niet een luxe product zoals een Versace tas, Michelinsterdiner of Rolex horloge te zijn. Premium reizen gaat vooral op bijzondere ervaringen. Ervaringen die voor een beperkte doelgroep zijn, exclusief, je tijd besparen of op maat gemaakt zijn.
Bijzondere ervaringen
Dat je bijzondere ervaringen opzoekt is absoluut een van de dingen waarop ik reis. Je maakt iets mee wat je niet thuis meemaakt. En hebt daarover een bijzonder verhaal te vertellen. Of dat een hike bij een waanzinnige zonsopkomst is, Stieg Larsson tour in Stockholm of wijn proeven in Stellenbosch is. Ook in historische steden kun je veel bijzondere dingen meemaken. Cultuur is daarbij een kernelement. Denk aan een bijzondere expositie bezoeken in een niet standaard top 5 lijstjes museum, een festival of concert bijwonen of de lokale keuken proberen in een achteraf straatje.
Guilty: Ik zat ook een keer in een bus
Als premium reiziger doe je dit niet:
Er zijn, wat mij betreft, een paar ‘gouden’ stelregels die je als premium reiziger niet doet:
- In het hoogseizoen, lees de aller aller aller drukste dagen van het jaar, een stad bezoeken.
- In een hop-on-hop-off tourbus stappen en je in een uur tijd door de stad laten loodsen. (Ja, ik was ook een keer guilty, zie boven ;))
- Koffie drinken bij de Starbucks.
- Je diner nuttigen bij Mc Donalds of Hard Rock Hotel. Of een overbetaalde pizzeria aan het hoofdplein/straat.
- Mijd de drukke toeristische attracties en onunieke dingen als Sea Life, Madame Tussauds en de top musea.
- ‘Made in China’ souvenirs kopen op de drukste plekken van de stad.
- Een onpersoonlijk, standaard tien uit een dozijn hotel boeken.
Hoe maak je je stedentrip of reis meer premium
Tja, hoe moet het dan wel?! Je kunt bij alle bovenstaande natuurlijk de tegenhanger al raden. 😉
- Bezoek in het voor- of naseizoen een stad of regio.
- Stap zelf op de fiets en ga de stad verkennen. Ben je niet helemaal safe, doe het dan samen met een gids bijvoorbeeld via Baja Bikes of een lokale aanbieder zoals Lokaal Valencia.
- Zoek een leuk koffiebarretje in een buitenwijk van de stad.
- Zoek restaurants in achterafstraatjes en laat je verrassen door de lokale keuken.
- Ga opzoek naar unieke musea, streetart en bijzondere festivals & concerten.
- Koop souvenirs bij galeries of op een art & craft markt.
- Boek een kleinschalig bijzonder hotel, hostel of ga voor een Airbnb.
Dit zijn natuurlijk was basisbeginselen, je kunt gaan voor de overtreffende trap. 😉
Ervaringen met locals
Een reis maak je absoluut meer premium door bijzondere ervaringen met locals. Hoe je die dan vindt?
- De topsite voor lokale ervaringen is With Locals. In bijna alle steden ter wereld vind je ervaringen. Een andere optie is Get Your Guide, alleen hier moet je wel echt goed screenen, er zit ook veel ‘toeristische meuk’.
- Ook op Airbnb kun je naast een verblijf ook experiences boeken. Wat dacht je van een kookworkshop, streetart tour of glasblaasworkshop?
- Ga je naar Azië of Afrika? Via I Like Locals boek je bijzondere ervaringen voor verblijf en excursies. Er is een enorm aanbod en je helpt lokale communities.
- Reisorganisatie Better Places staat bekend om hun reizen met veel local touch. Zo stellen lokale reisexperts delen van jouw reis samen en verblijf je ook vaak bij lokale mensen.
- In bijna iedere stad vind je gratis tours door locals waar je als backpacker in ruil voor een tip kunt mee doen. Ik ontmoette zo locals in Kaapstad, Singapore en Sydney!
- Zoek / vraag via social media of er Nederlanders zijn die zin hebben met Nederlandse reizigers af te spreken. Zeker in verre landen staan ze hier vaak voor open en ze zijn vaak bereid om je mee op sleeptouw te nemen. Er zijn veel Facebookgroepen.
- Via ResiRest kun je in ruim 20 landen ter wereld aan tafel schuiven bij locals. Zoek je bestemming, bekijk het menu en plan een unieke ervaring!
Meer cultuur op je trip
Ik hou zelf enorm van cultuur. Het prikkelt me, het geeft me een andere kijk, ik wordt er creatief van. Hoe vind je in een onbekende stad unieke culturele ervaringen?
- Check de evenementenkalender van een stad op de officiële toeristische site, de voornaamste theaters of via Facebookkalender. Kom je foodfestivals, vlooienmarkten, concerten etc. tegen dan zit je al gauw goed!
- Zoek op Instagram op de bestemmingsplek/hashtag en unieke plekken komen al gauw boven drijven!
- Vraag je host specifiek om plekken waar streetart is of er galeries zijn, vaak vind je hier een cluster van nieuwe niet standaard cultuur!
- Zoek op Get your Guide naar unieke ervaringen. Voor Krakau, de stad waar ik was tijdens het congres kwam ik al op een Chopin concert, een volksspektakel avond en Filmmuziekfestival tegen. En kijk naar de prijs. Voor zo’n 20 euro heb je een geweldige ervaring!
Premium ervaringen in Nederland
Natuurlijk kun je ook in Nederland je leven al aanpassen met meer premium ervaringen! Waarom naar de boulevard van Scheveningen als je ook naar de Binkhorst kunt voor een street art tour? Of uren in de rij staan bij de topmusea in Amsterdam als je ook het kleine Moco kunt bezoeken aan het Museumplein? Of in plaats van Amsterdam kiest voor een bezoek aan Bergen op Zoom, Amersfoort of Middelburg kan kiezen?
Ik daag je van harte uit! Heb je tips, vragen of suggesties? Geef een reactie!
Goed artikel om mensen duidelijk te maken dat je niet altijd de hotspots hoeft te bezoeken in bijvoorbeeld het hoogseizoen. Wel ben ik zelf van een combinatie en probeer ik van alles iets mee te pakken. En ja ik maak me ook schuldig aan een koffie bij Starbucks maar drink over het algemeen een heerlijk drankje bij de kleine lokale ondernemer.
Ik geloof dat ik dan al behoorlijk premium reis, haha.. alleen qua reisdata hebben wij niet zoveel andere keus dan het hoogseizoen. Gelukkig kun je ook dan echt nog wel rustige plekken opzoeken. In Roemenië waren afgelopen zomer echt maar weinig toeristen.
Wat een leuk artikel. Ja reizen in het hoogseizoen, ik heb de lol er nooit van ingezien. Uiteraard zijn er genoeg mensen die (ivm kinderen of werk) aan het hoogseizoen gebonden zijn. Ik gelukkig niet. Overigens vind ik een hop-on en off bus een geweldige manier om te stad te ontdekken (naast het wandelen door een stad), en ik maak er graag gebruik van 🙂
Leuk artikel om te lezen. Ik denk dat ik best wat dingen van je premium-lijst kan aftikken, maar de toeristendingen zijn ook van tijd tot tijd leuk om te doen hoor.. daar is niets mis mee.
Stiekem ben ik best Premium. Behalve dan wat reizen in het hoogseizoen betreft… Met een baan in het onderwijs ben je niet echt flexibel.
Toch lukt het altijd heel aardig de massa te ontlopen.
Ik had bij het woord ‘premium’ toch iets anders in gedachte, maar het past wel bij de manier waarop ik graag reis. Lekker de achterafstraatjes inlopen en kijken wat je tegenkomt. Soms is het toch ook wel leuk om de echte toeristische highlights te zien. Zo was voor mij Versailles echt veel te druk, maar toch vond ik het leuk dat we er zijn geweest.
Leuk dat er zoveel initiatieven zijn om in contact te komen met de locals. Ik denk dat je als backpacker sowieso wel wat meer contact hebt met de locals, maar voor mensen met weinig tijd is dit de ideale oplossing!
Ik vind een Airbnb persoonlijk niet echt een premium tip, want die dragen in drukke steden juist bij aan het probleem natuurlijk. Maar je slaapt wel bij locals (als je geen heel huis huurt). Verder doe ik dit al deels: ik zoek altijd veel uit over een stad. Een tip is nog om gewoon in een winkel waar je iets koopt te vragen of ze een restauranttip hebben. Zo heb je niets toeristisch, maar iets waar een local ook graag eet.
Overigens heb ik zelf geen probleem met de term toerist, maar ik zie wel de problemen van overtoerisme. Dus goed om daar aandacht aan te besteden!