Is een andere simkaart een must op reis? De voor- en nadelen!
Ik ben redelijk vergroeid met mijn iPhone. Dus al reizend buiten Europa is het wel lekker dat je dat apparaat even kunt laten voor wat het is. Of is een travel simkaart wel handig? In Zuid-Afrika, Marokko en op mijn wereldreis had ik er weken in Australië geen en weken in Nieuw-Zeeland en Fiji wel. Het heeft voor- en nadelen.
Travel simkaart op reis voor iPhone
Nieuwe iPhone 11 mee op reis
Jihoe de nieuwe iPhone 11 uit, met maar liefst drie camera’s. Ik kan niet wachten om dan nog meer mijn iPhone op reis te gebruiken. Mijn huidige versie, nummer 10, redde me toen mijn fototoestel kapot ging in Nieuw-Zeeland. Met mijn iPhone kon ik nog mooie foto’s maken. Behalve alleen een iPhone 11 zou ik dan wel met een travelsimkaart reizen. Waarom leg ik je onderstaand met voor- en nadelen uit.
Voordelen zonder travel simkaart
- Even wennen aan het weg van huis zijn. Ik check per dag -deels omdat het mijn werk is- de socials en nieuwssites. Om even af te kicken is het niet hebben van bereik dus wel goed. In je hostel is meestal toch wel WiFi en door het tijdsverschil (in Oceanië dan) slaapt Nederland toch als je op reis bent. Google Maps kun je in een gebied downloaden en je favoriete Spotifynummers of podcasts en Netflixseries ook. Instagramposts kun je later ook posten.
Nadelen zonder travel simkaart, dus voordelen met!
Je zult zien dat de nadelen niet eens in het social media gebruik zitten!
- “Even iets opzoeken” bij een onverwachte situatie is onmogelijk of je moet voor enorme roaming tarieven in Nederland voorbereid zijn. Zo had het voor onze dagtrip naar de Sahara wel slim geweest als we al reizend iets meer hadden opgezocht om de chauffeur aan te sturen. Of je even de reviews van een restaurantje waar je over twijfelt wilt checken.
- In Kaapstad kun je alleen met Uber reizen. Er is geen OV waar je als vrouw alleen gebruik van wilt maken. Maar wat heb je voor Uber nodig, juist Wifi. Van vertrek van je hostel kom je er nog wel, maar wil je van een plek in de stad naar een ander is het toch behelpen. Met een travelsim kun je vanuit iedere hoek je Uber oproepen. En ben je niet afhankelijk van een Burger King of Starbucks wifi.
- Je maakt reisvrienden die je appen om af te spreken voor een drankje, lunch, diner of andere activiteit die zie je pas als je weer WifI hebt.
- Je hebt een lokaal telefoonnummer, voor sommige reserveringen van activiteiten heb je dit nodig en kunt eenvoudig bellen om te reserveren. En zo bracht ik mijn bril ter reparatie en wilden ze me bellen als hij klaar was.
- Je kan accommodatie / activiteiten niet overal boeken (als je op de bonnefooi reist) en je reistijd in de bus niet gebruiken voor reisplannen. In Nieuw Zeeland reisde ik met Stray, en die hebben een eigen app voor je busritten, accommodatie en activiteiten. Als je 4 uur in de bus zat kun je die mooi even bijwerken.
- Hostelwifi is soms zo belabberd slecht en traag dat je niet eens wat foto’s kunt uploaden. Je 4G verbinding is dan sneller. Of het hostel biedt alleen wifi aan in de lounge op de 1e etage, terwijl jij in je bed op de 5e etage even wil appen of Netflixen.
- Je Polarsteps bijhouden kan niet. De app Polarsteps wordt veel gebruikt onder reizigers als een dagboek. Waar je later ook weer een fotoboek van kunt maken.
- Toen ik met mijn moeder aan het appen was terwijl we bij de watervallen van Taupo waren, kon ik ook even met haar Facetimen en haar realtime laten meegenieten van het geen wat ik zag. Dat was vanaf mijn hostelbed niet mogelijk.
- Open Wifi netwerken zijn niet altijd betrouwbaar, je ‘eigen’ 4G wel. Als je dus even bij je bankrekening moet, Dropbox of andere files, je hebt zo de zekerheid dat je niet gehacked kan worden.
- Als je onverwacht bij je geld moet kunnen is het ook handig als je er altijd bij komt. Bijvoorbeeld als je saldo ontoereikend is.
Nadeel van een travelsim
- Je Nederlandse nummer is tijdelijk niet telefonisch bereikbaar. Hiervoor kun je natuurlijk een voicemail inspreken maar voor sommige inlogsystemen (bijvoorbeeld Mailchimp) heb je een dubbele inlogcode waarbij ze een password als SMS sturen. En ja, dan kan je er niet bij…
Hoe kom je aan een travelsim?
Op vliegvelden maak je bij aankomst naast het halen van lokaal cashgeld bij de ATM een travelsim. Check vooraf in een Facebookgroep (bijv. Backpackers NZ) welke het beste voor je geld geeft. De meeste simkaarten koop je met 10GB en een bepaald aantal belminuten. Sommige zijn een jaar geldig, andere 6 weken. Vraag of ze in de shop gelijk je sim vervangen en instellen. Voor je iPhone heb je weer een paperclip nodig. Berg je Nederlandse simkaart goed op, bijvoorbeeld met plakband (hebben ze in de shop vast ook) in de binnenkant van je paspoort.
Hoe je telefoon beschermen op reis? Lees dit artikel met handige tips.
Disclaimer: Alle foto’s in dit artikel zijn met mijn iPhone gemaakt. Dit artikel bevat affiliatelinks en is in samenwerking met T-mobile #AD.
Mijn telefoon heeft dual sim – superhandig. En ik heb Lebara, daarmee is al heel Europa gedekt.
In de overige landen haal ik een simkaart op het vliegveld of bij de grens. Zijn tegenwoordig best goedkoop, en ik wil google maps gebruiken, uber inderdaad en ondertussen appen met familie.