Boekreview: Pinnen in Mongolië van Liesbeth Rasker

Hét boek dat ik had willen lezen voor ik met reizen begon. Liesbeth Rasker ken je wellicht wel van haar scherpe tweets, columns in Lonely Planet Magazine of als blogger. Ook heeft ze inmiddels een paar reisboeken gemaakt. Pinnen in Mongolië en andere reisongemakken is een compacte gids die je door alle tips & tricks van het reizen loodst.

Rasker startte haar eigen eerste reis in Mongolië en liep daar zelf al tegen een eerste reisongemak aan: Pinnen. vandaar ook de titel van het boek. Want bij aankomst in dit land blijkt dat je met je pinpassen en creditcards hier niet aan normaal geld kan komen.  Oeps! In maar liefst 35 hoofdstukken neemt ze je mee langs alle tips die je als beginnende reiziger of backpacker zou willen. Uiteraard het plannen, boeken van vliegtickets, visa aanvragen, de juiste reisbagage, taxiboeven, voedselvergiftiging en taalbarrières. Maar ook podcasttips, de typen reizigers die je tegenkomt en handige boekingswebsites.

 

Soorten reizigers

Zelf moest ik erg lachen om de verschillende soorten reizigers die Rasker uiteenzet. Want ja, deze kom je op reis echt tegen. Zo is er de ‘Alles-is-te-duur’ reiziger en de ‘op zoek naar verlichting’ reiziger. Beide kwamen ze op mijn pad in Australië en Nieuw-Zeeland. En laten we de partygangers en ‘been-there-done-that’ reizigers niet vergeten. Er zijn bovendien ook nog mensen die in de hostels wonen of een totale identiteitscrisis hebben.


 

Reisvocabulaire 

Als newby reiziger maak je in het boek van Rasker ook kennis met het reisvocabulaire. Zoals: reismoeheid, fuck-it mentaliteit of regeldag. Zo ging ik zelf met de fuck-it mentaliteit skydiven in Nieuw-Zeeland, wat uiteraard een fortuin kostte. De regeldag heb je eens in de zoveel dagen nodig om de komende week van je reis te plannen en een wasje te doen. Reismoeheid is de dag waarop je helemaal niet vooruit te branden bent.

Handige tips voor als je het boek niet helemaal wilt lezen

Geen lezer maar toch opzoek naar wat tips. Ik pik er vijf uit het boek die ik handig vind:

  • Check op seatguru.com met je vluchtgegevens voordat je een stoel wilt uitkiezen. Zo ontdek je wat er aan een plek mankeert.
  • Begrijpend lezen voor hostels boeken: de omschrijvingen van hostels moet je met een korreltje zout nemen. Zoals ‘ideaal gelegen bij uitvalswegen’ vaak naast de snelweg, ‘enkele minuten van…’ minstens tien minuten lopen en zijn ‘authentieke kamers’ vaak wel vervallen. Zoek je hostel vooral uit op de reviews met ‘great place to meet new people’ en de gemeenschappelijke ruimte.
  • Markeer voor het uitstippelen voor je route, tips van vrienden/bekenden/bloggers/instagrammers allemaal als favoriet in je Google Maps. Zo vind je ze altijd op een goede plek terug.
  • Vergeet geen slotjes voor op je bagage / backpack. Deze heb je echt iedere dag nodig om je spullen veilig op te bergen.
  • Begin met een visum aanvraag op tijd voor vertrek! Trek hier zeker een paar weken vooruit. Voor een eventueel adres maak je ene fake booking op een bookingswebsite.

Over soloreizen zijn aan dit boek ook een paar hoofdstukken geweid, maar Rasker schreef daar onlangs ook een heel boek over.

ReizenReizen

Dit artikel bevat affilatelinks. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl