Fooi geven op reis, hoeveel geef je waar?

Geef jij fooi op reis wanneer je in een hotel, restaurant of bar zit of gebruikmaakt van een gids of taxi? Weet je eigenlijk hoeveel fooi in het land gangbaar is? We hebben de belangrijkste ‘fooi etiquette’ voor je op een rijtje gezet!

Fooi geven op reis: Europa

  • In Scandinavische landen is fooi een extraatje voor het personeel. Geef hier net zoals je in Nederland fooi geeft.
  • In Frankrijk geef je 5% fooi op de rekening als de service uitzonderlijk goed was.
  • In Hongarije geef je 5 – 10% fooi op de rekening.
  • In Portugal moet je minimaal 10% fooi geven want anders kan het als een belediging worden opgevat. Dit geldt ook voor Griekenland en Oostenrijk.
  • In Groot-Britannië is fooi geven standaard. Voor restaurants is dit 10-12,5%.
  • In Oost-Europa (minus Hongarije) is fooi geven niet gangbaar.
  • In Turkije geef je altijd en overal – ongeacht of de service goed was – 5 – 10% fooi.
  • In Marokko is fooi soms als servicebedrag al opgenomen anders is 10% geven gebruikelijk.
  • In het Midden-Oosten (Israël, Dubai en Egypte) is fooi meestal als servicebedrag opgenomen en rond je de rekening contant af naar boven.

Fooi geven op reis: buiten Europa

  • In Japan wordt fooi geven als beledigend ervaren. Je krijgt hier je fooi weer netjes terug!
  • In China is fooi geven niet gangbaar, ze waarderen het meer als je snoep geeft. Behalve gidsen, die verwachten 1,5 euro per dag. In Hong Kong geef je in hotels verplicht 1 à 2 euro en in restaurants c.a. 5%.
  • Op de Nederlandse Antillen is het servicebedrag meestal inbegrepen. Zo niet dan geef je 10 tot 20% aan fooi.
  • In de USA geef je minimaal 15%, maar liever nog 20% fooi op de rekening. Voor hotels is dit meestal 1 of 2 dollar en bij een taxirit rond je het af naar boven.
  • In Zuid-Afrika is het geven van minimaal 10% fooi hier gangbaar. Het personeel leeft hier echt van de fooien.
  • In Zuid-Amerika zijn prijzen over het algemeen inclusief fooi. Wil je toch nog wat achterlaten dan is het een klein gebaar.

Mis je nog een bestemming in dit rijtje en wil je toch weten wat hier gangbaar is? Laat het weten in een reactie!

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
8 reacties op “Fooi geven op reis, hoeveel geef je waar?”
  1. Jenny schreef:

    Handig overzicht! Ik ga volgende week naar Griekenland, goed om te weten dat de fooien daar iets ruimer zijn!

  2. Eva schreef:

    Kijk dat eens nog eens handig, ga het lijstje meteen bookmarken.

  3. Jessica schreef:

    Handig om te lezen! Fooi is hier in Israël echt een dingetje als je een Nederlandse mentaliteit hebt (als in: je verdient fooi als je me goed hebt geholpen). Gelukkig is de service tax inderdaad vaak al in de prijs inbegrepen. Maar de service in restaurants en bars hier is meestal erg slecht (verkeerde bestellingen, chagrijnig, lang laten wachten, geen extra moeite willen doen) en dan worden ze daarna ook nog eens boos als je te weinig fooi hebt gegeven..

  4. Yvonne schreef:

    Haha, ze waarderen het meer als je snoep geeft.. hadden we dat geweten, dan hadden we misschien meer vrienden gemaakt. 😉 Veel verschillen trouwens, tussen alle landen.. maar met mijn standaard 10% zit ik op veel plekken wel goed zo te zien.

  5. Helena schreef:

    Handige lijst. In Singapore merkte in laatst dat het ook niet gebruikelijk is om fooi te geven. Kreeg het ook netjes terug (ze rende me zelfs achterna toen ik het restaurant al had verlaten).

  6. Gabrielle schreef:

    Super handige lijst! Ik moet altijd schakelen als ik in Amerika ben, dat je “zoveel” fooi geeft in vergelijking tot in Europa.

  7. Shamira | Kompas 24 schreef:

    Handige lijst! Nooit geweten dat vooral binnen verschillende continenten zoveel verschillen kunnen zitten in het geven van fooi en de hoeveelheid.

  8. Diana schreef:

    Wat een handig artikel. Wel grappig dat ze liever snoep verwachten dan fooi. Wel ben ik echt iemand die fooi geeft als de service goed is. Want waarom zou ik fooi geven als de service echt bagger is. Maar goed! Gelukkig is dit niet altijd zo maar denk ik er wel 2 keer over na voordat ik zomaar fooi geef. Meestal zit ik rond de 10%…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl