Boekreview: Japan van Cees Nooteboom

Als echte boekenwurm verslindt ik nog al wat boeken. Mooie reisverhalen zijn daarbij uiteraard één van mijn favorieten. Afgelopen juli kwam Japan uit, een bundel van reisverhalen van Cees Nooteboom. Hij is al op leeftijd, 86 jaar maar liefst, mag je zien als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Je wordt door deze woordkunstenaar ondergedompeld in zijn verhaal.

“Vlammen van azalea’s, gedresseerde bomen waarvan elke tak gecomponeerd is, elk blad geteld door een keizerlijke bladenteller. Goudvissen en karpers waaieren zich door het zwarte water waarin wijde schermen van onbekende bomen weerspiegeld worden. Paars, rood, oranje, de vroege vuren van de zomer.”

Met een markeerstift tipte ik zinnen als deze aan in het boek. Ik wou dat ik zo kon schrijven. Ruim veertig jaar maakte Nooteboom reizen door Japan die hij in het boek omschrijft als een ‘orgie van indrukken’. Van verschillende reizen zijn korte verslagen samen gevoegd. Een van de drijfveren van zijn reizen zijn de pelgrimstochten. Maar hij beschrijft deze op een schilderachtige wijze. Letterlijk onder de indruk van de mensenmassa’s in Tokio, het tiptop georganiseerde openbaar vervoer en Japanse saunagebruiken.

Chureito pagode met sakura & prachtig uitzicht op de Mt Fuij. Foto: 123RF

Mijmering op het nachtkastje

Japan is een bestemming die nog op mijn bucketlist staat. Onlangs las ik in de Lonely Planet Magazine al een uitgebreid verhaal over de pelgrimsroutes. Maar door de beschrijvingen en vooral ook historische context zoals over het keizerrijk, religie en Japanse culturele gebruiken werd ik als maar geïnteresseerder in het land. Zoals de cover al zegt: “Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.” Je kunt deze korte verhalen prima stuk voor stuk lezen. Een prima mijmering op het nachtkastje dus.

Reisverhalen van Nooteboom

Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren. Het boek Japan is te verkrijgen als Paperback, is 184 pagina’s groot, kost €19,99. En ja ook als e-book te verkrijgen.

 

Foto: Auteur Cees Nooteboom, Simone Sassen

 

Boeken Cees Nooteboom


Disclaimer: Deze review verscheen in samenwerking met uitgeverij de Bezige Bij. Dit artikel bevat affiliatelinks. #ad

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl