Dompel je onder in cultuur in oude stad Krakau + video

Wat te doen in Krakau? Nou… zeg je Krakau, dan zeg je cultuur! De historische binnenstad wordt ook wel vergeleken met Florence, maar voelt qua sfeer als Wenen of Praag. Het centrum van Krakau staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. De stad in Polen is een prachtige bestemming voor een cultuur stedentrip. De Walel burcht, het grote marktplein met de Lakenhal, de vele kerken en musea zijn de bekendste bezienswaardigheden.

Cultuur stedentrip Krakau

tips stedentrip Krakau cultuur

Mooiste plekken Krakau

“The city to love, too good to leave!” is de slogan van de lokale toeristische organisatie. En dat klopt volledig. Eigenlijk is heel Krakau mooi en kan ik me niet voorstellen dat iemand Krakau een lelijke stad vindt. Als de de plattegrond van Krakau bekijkt zie je een druppel, met het kasteel op de Wawel aan kop. Vroeger bestond Krakau uit drie steden, het centrum, Kasimierz en Kleperski. De Planty, de voormalige stadsmuur, omringt nu als park de binnenstad. De mooiste plekken in de oude stad zijn zeker de Wawel burcht en Europa’s grootste Marktplein (rynek Glowny).

Unesco Werelderfgoed centrum

De titel van hoofdstad van Polen heeft het in 1609 moeten inleveren, maar toch voelt het of je in wereldstad bent. Dat komt door de miljoenen internationale bezoekers. En als je je oren te luisteren legt op het Marktplein hoor je Spaans, Italiaans, Russisch, Engels, Duits, Frans, Zweeds… en nog vele andere talen. Het historisch centrum van Krakau werd in 1978 als eerste plek in Polen op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet en sindsdien is het een komen en gaan van bezoekers. Maar ook buiten het grote plein en de burcht is er genoeg te bezien. Natuurlijk zijn er de kerken, zo’n 250 stuks, vele monumenten zoals het universiteitsgebouw en de laatste resten van de vestingmuur.

Tips cultuur Krakau

Voor het ontdekken van de cultuur in de oude stad heb ik de volgende tips voor je.

1. Stadswandeling Krakau oude centrum

Krakau is een compact centrum en dat betekent dat je de stad prima te voet kunt verkennen. Een goede plek om te beginnen is aan de Wisla rivier. Onderaan de Wawel burcht loop je hier langs Smok de draak, het symbool van de stad, daarover zo meer. Volg het pad rondom de burcht en ga via een van de hellingen naar boven. Bezoek daar de kathedraal, die je ook kunt beklimmen voor een kijkje over de stad. Daarna loop je via het stadspark, Planty, naar de Universiteitsgebouwen. Neem hier zeker een kijkje bij het gebouw Collegium Maius, dit is een 14e eeuws gebouw met een mooie binnenplaats. Het is de universiteit waar Copernicus studeerde. Op de binnenplaats is een astronomische klok te vinden. Loop daarna via de zijstraatjes naar het marktplein. Om de lakenhal, Sukiennce, kun je niet heen en ook de St Mary kathedraal. Via de straatjes aan de kathedraalzijde loop je daarna naar het restant van de oude stadsmuur dat nog zo’n 200 meter lang is. Dat is eigenlijk het rondje in de stad in een notendop.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tip: in de stad vind je verschillende maquettes van historisch Krakau. Zo krijg je een goed beeld hoe de stad er vroeger uitzag. Je vindt deze o.a. bij de oude stadspoort, op de markt en bij de Franciscanenkerk.

2. Kijkje nemen bij de vuurspuwende draak 

Hij kwam al even voorbij in de stadswandeling, maar een bezoek aan de draak mag je niet over slaan. In de hele stad zie je draakbeeltenissen. En dat komt door een legende. De legende ging dat de draak in de grot onder de Wawelburcht woonde, vuur spuwde en met veel geluid brulde. Dit beangstigde de inwoners van de stad en om de draak koest te houden offerde ze vee. Anders zou hij op jonge vrouwen jagen… Koning Krak wilde dat het afgelopen zou zijn met deze hysterie en loofde uit dat degene die het lukte om de draak te verslaan, de hand van zijn dochter kreeg. Vele pogingen mislukte, maar Skuba wierp zich op. Hij was een schoenmaker en ging met een met zwavel gevuld schaap de grot in. Zo brandde dubbel en dook van ellende in rivier. Als eerbetoon staat er draak aan de Wisla die om de paar minuten vuur uitspuugt. De grot kun je in de zomermaanden bezoeken.

tips stedentrip Krakau cultuur


tips stedentrip Krakau cultuur

3. Bezoek de musea in Krakau

Krakau heeft meerdere topmusea. Vorig jaar werd Museum Czartoyskich heropend, het oudste museum van Polen, na een grondige renovatie. Dit museum werd gesticht door Prinses Izabela Czartoyskich en telt 22 zalen vol mooie werken. Het bekendste topstuk is de Vrouw met de Hermelijn van Leonardo Da Vinci , na de Mona Lisa een van zijn bekendste schilderijen. Da Vinci portretteerde Cecilla Gallerani, de verloofde van de hertog van Milaan. Maar er hangt ook een Rembrandt, een Rafael en veel werken van Jan Matejko, de bekendste Poolse schilder die waanzinnige tekeningen en schetsen maakte. Ook in de lakenhal, Sukiennce, is een museum gevestigd: de National Gallery van de 19e eeuw. In de gallerijen op de tweede etage hangen prachtige meesterwerken. Ondergronds op het plein is het Underground Museum gevestigd, waar archeologische vondsten en oude opgegraven delen van het marktplein te zien zijn. Je vindt dit museum bij de glazen piramide ter hoogte van de St Mary. Meer archeologie is er te zien in het archeologische museum aan de parkring. Dan is er het museum bij Collegium Maius waar je naast de mooie zalen, oude middeleeuwse kunst vindt. En op de burcht vind je ook een museum over de geschiedenis van de burcht.

Tip: met de Krakow City Card kun je al deze musea met één pas bezoeken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

4. De mooiste kerken van Krakau

Krakau is een goede tweede van Rome met haar mooie kerken. De stad is een bisschopdom met voormalige paus Johannes Paulus II als hun grote trots. De meeste kerken kun je gratis bezoeken en je even heel nietig laten voelen tussen de pracht en praal. Uiteraard is de kathedraal op de Wawelburcht een bezoek waard. Met het ticket mag je ook de toren beklimmen en de cryptes bezoeken. Hier kun je het graf van componist Chopin aanschouwen. De St Petrus-en-Pauluskerk laat je in Italië doen voelen en dan is de Franciscanenkerk iets verderop aan de parkring ook machtig mooi en persoonlijk mijn favoriet. Geweldige fresco’s en ontzettend mooie glas in lood ramen. Uiteraard mag je de St Mary aan het grote marktplein niet vergeten. Helaas wordt de kerk momenteel gerestaureerd en was het altaar, een van de grootste van Europa, niet te bekijken. Meerdere keren per dag wordt de trompet vanaf de toren geblazen. In de wijk Kazimierz vind je ook nog meerdere kerken waaronder die van Sint Stanislaus, de meest bekende bisschop van Polen, met een grote tuin en een groot beeld van de paus. Hier vindt ieder jaar in mei (de eerste zondag na 8 mei) een grote optocht plaats. Tot slot is er de Corpus Christibasiliek, waar het binnen lekker koel is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

5. Joodse wijk Kazimierz: streetart, galeries en synagoges 

In de Joodse wijk vind je, naast alle kathedralen die Krakau rijk is, de synagoges. Voor de Tweede Wereldoorlog was dit een levendige Joodse wijk. Het was oorspronkelijk een aparte stad. Rondom het Szerokaplein vind je meerdere monumenten die aan de tijd voor de holocaust terugdenken. Bezoek de Synagoge Remu en neem daarna een kijkje op de Joodse begraafplaats. Achter de Stara Synagoge, aan de andere kant van het plein, vind je een mooi streetart kunstwerk. Ook in de Jozefa, Jozefstraat, kun je (kleine) streetart tekeningen spotten. Aan je rechterhand ligt ook een hofje waar een deel van de film Schindlerslist is opgenomen. In de straat vind je verder galeries waar je kunst, handgemaakte sierraden en grafische prints kunt kopen. De meeste kunstenaars zijn gewoon aan het werk in hun atelier!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als je meer wilt weten over Schindlers List en de Joodse ghetto raad ik je aan om naar de wijk aan de overzijde van de Wisla rivier te gaan. Hier vind je ook het bekende monument met de stoelen.

Alles over stedentrip Krakau

Wil je meer tips voor een stedentrip aan Krakau, lees dan ook deze blogs:

Disclaimer: Ik bezocht Krakau op uitnodiging van het Pools Toerisme Bureau. Ik ben veel dank verschuldigd aan mijn gids Jolanta, die me zo’n 20 kilometer door de stad liet lopen om alle mooiste plekken te bekijken. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
6 reacties op “Dompel je onder in cultuur in oude stad Krakau + video”
  1. Lizette schreef:

    Wat leuk om te lezen over waar de draak als symbool Voor Krakau vandaan komt. Het lijkt me een hele mooie en bijzondere stad. Tof dat je met de maquettes een beeld krijgt van hoe de stad er voorheen uit zag. Ik zou dolgraag naar Krakau willen. Helaas staat het niet hoog op ons lijstje, omdat manlief er niet zo lang geleden al uitgebreid is geweest.

  2. Anouk schreef:

    Leuk zo’n legende bij de stad. Dit is wel echt een bestemming voor de cultuurliefhebber maar er valt ook veel over de geschiedenis te leren. Mooie bestemming voor een weekend weg.

  3. ivonne schreef:

    Krakau stond op de planning voor dit jaar maar toen kochten we ineens een camper en werden er andere plannen gesmeed. Wie weet kunnen we het straks een keer meenemen op een camper reis door het oosten van Europa. Lijkt me een bijzondere stad.

  4. Linda schreef:

    Krakau staat bij mij al een hele tijd op mijn lijstje, het lijkt me zo’m leuke en interessante stad! De bewegende beelden van de stad zijn leuk om te zien. Leuk ook om te lezen waarom de draak het symbool is van de stad, nooit geweten! Ik wil hier echt graag eens heen, wie weet komt het er binnenkort eens van 🙂

  5. Kelly schreef:

    Ik was vorig jaar in Krakau en vond het echt zo’n toffe stad. Lijkt al weer een eeuwigheid geleden zeg door al die omstandigheden. Zou best wel een keer terug willen want ik was echt positief verrast.

  6. Ann schreef:

    Prachtig, die Joodse wijk en de dramatische geschiedenis ervan. Cultureel heeft Krakau heel wat te bieden, zo te zien. Ook al hoor ik dat heel wat jongeren er gewoon naartoe trekken voor een vrijgezellenweekendje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl