Alliierten Museum Berlijn: de geallieerde verdeling van West-Berlijn

Dat Berlijn vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog verdeeld was in twee delen wist je waarschijnlijk wel. Het westen was onder de geallieerden nog verder verdeeld in een Brits, Amerikaans en Frans gedeelte. Het Alliierten Museum in Berlijn vertelt je alles over deze bijzondere verdeling van een wereldstad.

Berlijn: een eiland in het Sovjetgedeelte

Na de overwinning van de geallieerden en het Sovjet Leger in 1945 werd tijdens de conferentie van Potsdam de verdeling van Berlijn vastgesteld. Dit resulteerde er in dat Berlijn een eiland in Oost-Duitsland werd. Annexatiepogingen van de Sovjetautoriteiten zorgde ervoor dat de West-Berlijn alleen maar geïsoleerder werd. De bevoorrading kon alleen per vliegtuig op Tempelhof gebeuren. De democratie in het westelijke gedeelte en het ontbreken van de dienstplicht zorgde er voor dat veel jongeren wilden vluchten vanuit het DDR gedeelte. Er werd steeds strenger gehandhaaft waarbij vele op de grens geliquideerd werden. In de nacht van 13 augustus 1961 werd met prikkeldraad de fundering gelegd voor de uiteindelijke Berlijnse muur. Checkpoint Charlie werd een van de weinige oversteekplaatsen.

Amerikaanse zone in Berlijn

Het Alliierten Museum is gevestigd in de voormalige Amerikaanse zone in Berlijn. De zone omvat de wijken Kreuzberg, Neukölln, Tempelhof, Schöneberg, Stegelitz en Zehlendorf. De Amerikaanse wijk werd met de loop de jaren steeds meer voorzien van typisch Amerikaanse faciliteiten voor de soldaten. Het museum is daarbij gevestigd in de gebouwen van de voormalige bioscoop.

Berlijnse luchtbrug

Tijdens het regime van Stalin werden de toegangswegen vanuit het Westen naar Berlijn geblokkeerd. Dat betekende dat de stad alleen via de lucht bevoorraad kon worden. De Amerikaanse troepen legden hier een ‘Airlift’ voor aan. Uiteindelijk landde bijna 1.400 vluchten per 24 uur in de stad met meer dan 12.000 ton aan vracht. Iedere drie minuten landde er een vliegtuig vol met granen, kolen en goederen.

Alliierten Museum BerlijnP3140310

Spionagetunnel

Een verdeling van de stad lokt natuurlijk uit tot ondergrondse praktijken. In het museum is een voormalige spionagetunnel te zien die tussen het oosten en westen van de stad gebruikt werd.

Alliierten Museum BerlijnP3140311

Topstukken op het buitenterrein

Op het terrein van het Alliierten Museum staan een aantal topstukken. Natuurlijk valt het vliegtuig op: een voormalig Brits bevoorradingsvliegtuig van het type TG 503. Verderop staat een Franse treincoupé en het originele laatste wachthuisje van Checkpoint Charlie. De Fransen leverden richting Berlijn alleen per trein omdat de vliegtuigen voor een andere oorlog in Indochina werden ingezet. Ook een stuk van de Berlijnse muur staat op het buiten terrein.

Alliierten Museum BerlijnP3140317

Alliierten Museum: Gratis te bezoeken

Wat je wellicht niet zou verwachten: het Alllierten Museum is gratis te bezoeken in Berlijn.

Over Liberation Route Europe

Het Allierten Museum is onderdeel van Liberation Route Europe, een grensoverschrijdende herdenkingsroute die de weg van de geallieerden volgt tijdens de bevrijding van West-Europa. Van Zuid-Engeland naar Normandië, via Parijs, de Ardennen, de regio Arnhem-Nijmegen richting Berlijn. Alle regio’s op deze route zijn verbonden door persoonlijke verhalen. Meer over Liberation Route Europe
Disclaimer: Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer van mijn Liberation Route Europe. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

 

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Alliierten Museum Berlijn: de geallieerde verdeling van West-Berlijn”
  1. Marjolein schreef:

    Wat tof dat je hier een artikel over hebt geschreven. Ik vond het ook echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl

Ontdek meer van ensannereist

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder