Try before you die: raddraaien in Amersfoort

Zondagochtend 11 uur melden wij ons aan de achterkant van de Koppelpoort in Amersfoort. Op dat moment hebben we nog geen voorstelling wat we gaan beleven met raddraaien. Gids Annelies van het Gilde Amersfoort stelt ons gerust. Het is geen fysieke beproeving maar wel uniek in Nederland. Raddraaien kun je alleen hier!

De Koppelpoort: een uniek monument

Annelies steekt van wal met een uitleg over de Koppelpoort, die onderdeel was van de tweede ommuring van de binnenstad. Omdat de grachten in verbinding met het water buiten de stad stonden, was een verdediging op de watergrens ook noodzakelijk. Zulke poorten tref je wel op meer plekken in het land, zoals in Sneek. “Maar een combinatie van een landpoort en een waterpoort is er nergens!” legt Annelies uit. “Deze combinatie heeft de poort ook gered want toen de Koppelpoort op het punt van instorten stond, zag onze toenmalige koning ook de erfgoedwaarde van dit monument in. De bekende architect Cuypers, van het Rijksmuseum en Centraal Station, werd ingeschakeld om de restauratie te begeleiden. Cuypers probeerde de poort in ere te herstellen en plaatste kantelen aan de stadskant, want dit zou passend zijn bij de tijd. Later bleek dat hij de kantelen bedacht had.”

Raddraaien in de Koppelpoort

We gaan de Koppelpoort binnen. De wat langere mannen in het gezelschap moeten flink door de knieën voor de lage deurpost. Wat je van buitenaf niet verwacht is een enorm houten constructie. Deze was er op gericht om het water van de stad af te sluiten van het water buiten de stad. Het schot dat ook dateert uit de tijd van de bouw van de poort (15e eeuw) wordt met behulp van twee tredmolens en een hijsas op en neer gehesen. De raddraaiers waren de vroegere boeven van de stad en moesten voor straf bij zonsopkomst en zonsondergang het schot op en neer brengen. In totaal gingen twaalf boeven per keer in het rad staan. Wij mogen het vandaag met z’n zessen proberen. We nemen plaats in het rad in een “V” opstelling. Annelies telt af en we lopen tientallen rondes. Na een paar minuten is het schot pas een paar centimenter gelift. Wij hebben onze beproeving gehad en laten het schot weer zakken.

AMERSFOORTP5151772

 

 

Annelies overhandigt ons de certificaten; want bij een try before you die ervaring hoort een certificaat. Daarna beklimmen we de Koppelpoort van de andere kant en hebben zo nog een mooie uitkijk op de beider kanten; de oude en nieuwe stad.

Wil je nu ook Raddraaien in de Koppelpoort? Neem contact op met het Gilde Amersfoort. Je kunt het bezoek aan de Koppelpoort met een historische stadswandeling combineren.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl

Ontdek meer van ensannereist

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder