Het Openluchtmuseum ten tijde van de Tweede Wereldoorlog

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem hoort zeker bij de top 10 mooiste musea van Nederland. Schaam je als je hier nog nooit bent geweest, want naast de Amsterdamse toppers voert het ook al jaren de top van meest bezochte aan. Volgend jaar viert het museum zelfs al zijn 100 jarige jubileum. Wist je dat het museum dus al voor de Tweede Wereldoorlog een museum was? Tijdens de oorlog vervulde het een bijzondere rol. Het was de schuilplaats van ruim 600 dakloze Arnhemmers.

Al bijna een eeuw Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum werd opgericht door historicus Hoefer om het typisch Nederlandse leven, tradities en ambachten die door de industrialisatie langzaam verdwenen, te conserveren. Anno nu is het een reis terug in de tijd langs Amsterdamse gevels, oud-Hollandse boerderijen, Zaanse huisjes en een landschap vol molens. Geliefd bij menig toerist die het opzoekt buiten de hoofdstad om iets meer van Nederland te ontdekken. De meeste huisjes zijn ook oorspronkelijk. Afgebouwd op de originele plek en verhuisd naar het Openluchtmuseum. Dat het museum al meer dan een eeuw bestaat zou je niet verwachten.

Dakloze Arnhemmers bij de poort

Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog was het museum gesloten. De Duitse bevelhebbers lieten het museum tijdens de bezetting links liggen. Na de Slag om Arnhem in 1944, waarbij ‘the bridge too far’ was, moest de binnenstad ontruimd worden zodat het een Duitse frontstad kon worden. Arnhemmers werden dakloos en klopte aan bij de poorten van het museum.

Openluchtmuseum ArnhemDSC_0797

Openluchtmuseum ArnhemDSC_0805

Verblijf in de monumentale huisjes

Het museum bezat destijds al monumentale huisjes. Om de bewoners te herbergen werd de collectie gewaarborgd in het depot zodat ze in konden trekken in de pandjes. Het gerucht van deze veilige schuilplaats verspreidde zich als een lopend vuurtje door de stad. Uiteindelijk verbleven tot januari 1945 meer dan 600 daklozen in het museum. Er vond wel een razzia plaats tussen de onder daklozen en zelfs een fusillade. Na de bevrijding werd het museum hersteld want ook bommen hadden schade aangericht. Daarna werd het weer voor het publiek opengesteld.

Luisterplek Liberation Route Europe

Benieuwd naar dit verhaal over de daklozen in het museum? Het Openluchtmuseum is een van de luisterplekken van Liberation Route Europe. Beluister het audiofragement.

Over het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem

Ben je nog nooit in het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem geweest? Het is een leuk dagje uit zowel in de zomer als in de wintermaanden! Bekijk de vele huisjes, molens, monumenten en maak een ritje met de tram. Laat je door de enthousiaste en passioneerde medewerkers informeren over oude ambachten. Bijvoorbeeld vlas maken en weven. Je maakt echt een reis terug in de tijd. Mooi meegenomen; het is een fantastische locatie voor fotograferen!

Openluchtmuseum ArnhemDSC_0876 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0875 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0866 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0864 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0854 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0850 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0844  Openluchtmuseum ArnhemDSC_0834  Openluchtmuseum ArnhemDSC_0813 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0820 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0819 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0789 Openluchtmuseum ArnhemDSC_0781

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl