Op reis naar Afrika in Berg en Dal
Ik ben nog niet op het continent Afrika geweest. Toch waande ik mij zelf hier terwijl ik in Berg en Dal (bij Nijmegen) was! Het Afrika Museum heeft een van de oudste en omvangrijkste verzamelingen van kunst en voorwerpen vanaf dit werelddeel. Dat deze collectie hier te zien is, heeft een reden!
Museum met een missie
“Oordeel niet op het eerste gezicht. Ontdoe je van Europa, zijn gebruiken, zijn geeft. Maak jezelf Afrikaan met de Afrikanen.”
Dat het Afrika Museum in Berg en Dal staat heeft zo haar reden. De missionarissen van de Congregatie van de Heilige Geest waren hier vanaf 1847 gevestigd. De grondlegger schreef de bovenstaande woorden en zijn nakomelingen startten in 1954 het museum. Wat de missionarissen deden vraag je jezelf misschien af. Ze bestudeerden de Afrikaanse cultuur zoals taal, religie en kunst om daarmee de interculturele dialoog aan te zwengelen en te streven naar gelijkwaardigheid. Ze verzamelden kunst en voorwerpen vanuit alle windrichtingen van het continent Afrika.
Religieuze gebruiken en voorwerpen
Een groot verschil met de Westerse cultuur zijn natuurlijk de religieuze gebruiken en daarbij behorende voorwerpen. In een grote galerij op de eerste etage kom je van alles te weten over de verhalen achter maskers, religieuze symbolen en objecten die de duivel moesten verdwijnen of juist vruchtbaarheid bevorderen. Een spel laat je als bezoeker nadenken wat het voorwerp kan zijn en ook waarom. Zo lijdt moet een houten stokje met een vogel de bliksem afleiden en is er een krukje waarop je als vrouw slaapt om je kapsel niet te beschadigen.
Kunst uit Afrika & een blik op Afrika
Beneden is een expositie ingericht met kunst. Zowel objecten afkomstig van de hand van Afrikaanse kunstenaars en de (bevooroordeelde) blik op Afrika. Bij elkaar is dit een interessant en af en toe ook merkwaardige collectie. Mooi is ook de fototentoonstelling over het Bakavolk dat door de houtkap hun traditionele leefwijze moet veranderen.
Dorpjes van vijf verschillende volken
Vanuit het openluchtmuseum heb je zicht op de groene heuvels van de omgeving. Op het terrein staan vijf soorten dorpjes van verschillende Afrikaanse volken uit Ghana, Lesotho, Mali, Kameroen en Benin. Neem ene kijkje in een kapsalon of het paaldorp. Het geheel is omgeven door rondscharrelde kippen en geiten.
Wist je dat over het Afrika Museum:
- Het Afrika Museum is hartstikke leuk om met kinderen te bezoeken. Er zijn verschillende spellen te spelen en in de schoolvakanties zijn er veel workshops. Bovendien is er een grote speeltuin in het bos.
- Het museum heeft een prachtige winkel met Afrikaanse souvenirs, fotoboeken en cadeaus.
- Reizende tentoonstellingen, die vooral gaan over de interculturele dialoog, strijken afwisselend neer in het museum.
Het Afrika Museum is onderdeel van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Ook het museum van Volkenkunde in Leiden en het Tropenmuseum in Amsterdam zijn onderdeel van deze musea.
Disclaimer: Ik bezocht het Afrika Museum tijdens het blogweekend in de Gelderse Streken. Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag.
Wat een grappig museum. Ik ben er nog niet geweest (zoveel musea in Nederland om te ontdekken, zo weinig tijd….), maar het lijkt me vooral erg leuk voor kinderen.
Daar wil ik ook heel graag naar toe! Ik ben wel twee keer in Afrika geweest en ben echt verliefd geworden op dit continent. Dit museum ga ik zeker een keer bezoeken.
Jaaaa, ik was er heel lang geleden (toen ik in Nijmegen studeerde), maar vond het ook een superleuk museum. Ik wil zeker een keer terug, liefst met de kinderen. Ik word al blij als ik de foto’s zie. Jammer dat het zo ver is.