Zo fotogeniek zijn de oesterputten van Yerseke
Bezoek je het Zeeuwse stadje Yerseke? Dan mag je de Oesterputten niet overslaan. Hier worden Oesters gezuiverd. In deze industriële setting gaan de gevangen oesters naar Frans model te water voordat ze geoogst worden.
Al zo’n 3000 jaar geleden begonnen Chinezen met het kweken van oesters. In de 18e eeuw was de oester enorm populair aan het Franse hof. Om tot een productieve teelt te komen, werd hier de gestart met de oesterput. Al honderden jaren wordt ook in Zeeland op schaal- en schelpdieren gevist, vooral in de Oosterschelde.
Omdat het wild vissen en rapen niet voor een gegarandeerde oogst zorgde kozen een jonkheer en baron naar Frans voorbeeld ook deze buitendijkse oesterputvorm. Het is 1874 als de putten van baron Groeninx van Zoelen en jonkheer Pompe van Meerdervoort worden aangelegd. De prijs bedraagt dan zo’n 11.000 euro. Nu kun je de Oesterputten 12, 13 en 14 bezoeken. Je hebt het beste zicht vanaf de dijk. Er is nog volop bedrijvigheid en zo’n 30 bedrijven zijn actief. En de oesterputten zijn enorm fotogeniek, kijk maar mee!
Ieder eerste weekend van de maand zijn er rondleidingen in de Oesterputten. Meer informatie bij VVV Zeeland.
Oester- en mosselhandel Yerseke
Naast de Oesterputten is Yerseke ook bekend van de mosselen. Alle Nederlandse mosselen worden verhandeld in dit stadje. In augustus vindt normaal gesproken ook de Mosseldag plaatst. Aan de haven kun je volop oesters, mosselen en andere verse vis natuurlijk proeven bij een van de vele visrestaurants! Met bubbels erbij smaken deze delicatesses nog beter!
Wat leuk zeg! Ik weet nog niet helemaal of ik het nou echt fotogeniek vind haha, maar je foto’s zijn wel gaaf geworden en het lijkt me heel interessant om dit eens te zien in het echt.