24 uur in Bergen op Zoom, aangename kennismaking!
Bergen op Zoom is zeker niet een standaard Nederlandse stad waar je direct aan denkt om een dagje en nachtje naar toe te gaan. De voormalige vestingstad vond echter wel een leuke verrassing nadat ik als bezoeker op ontdekkingstocht ging. Ik werd door de VVV en Visit Brabant uitgenodigd en geef je mijn tips voor een aangenaam weekendje.
Weekendje Bergen op Zoom
15.00 uur: Check in voor overnachten in oudste hotel van Nederland
Het oudste hotel van Nederland staat in Bergen op Zoom. De Draak ligt aan de Grote Markt en is volgens de boeken zo’n 600 jaar oud. Dit is ook het hotel waar ik incheck voor mijn 24 uurs verblijf. Het pand heette van oorsprong Sint Joris en heeft dus een knipoog naar de legende van Joris en de Draak. Mijn kamer ligt op de 5e etage en praktisch dus de zolder. Het hotel is over verschillende aaneengeschakelde gebouwen verdeeld, dus je moet wellicht een beetje dwalen naar je kamer. Via twee kanten valt er op mijn kamer licht binnen en ik kijk uit over de markt en de Peperbus.
15.15 uur: Bezoek aan Markiezenhof
Het oude stadspaleis Markiezenhof is net gerenoveerd en opent een nieuwe expositie waarvoor ik ben uitgenodigd. Voor deze tentoonstelling zijn werken uit het Rijksmuseum over van Amsterdam gekomen naar Bergen op Zoom en is een jurk van koningin Máxima te zien. Lees meer waarom deze schilderijen en de jurk hier zijn.
17.30 uur: Koopavond
Op vrijdagavond is het koopavond in Bergen op Zoom. Ik loop dus nog gauw een rondje door de winkelstraten langs wat leuke winkels in de Zuivelstraat.
19.00 uur: Diner bij Hemingway
Maar wat trots zijn ze in Bergen op Zoom op Hemingway. Niet voor niets werd het bekroond met een Bib Gourmand. Het restaurant grenst aan de Draak en is vernoemd naar de beroemde schrijver / dichter die ook goed van het leven kon genieten. Chefkok Sander Doggen voert hier de scepter en presenteert ons een drie gangen diner. Vooraf een soep van in Bergse kelders geteelde oesterzwammen van Aardzwam & Zo. Het circulaire bedrijfje haalt koffiedik op bij Bergse horeca en teelt hier in de catacomben van de stad oesterzwammen van. Deze worden weer verwerkt door lokale horeca. Daarna krijg ik een parelhoen en tot slot een dessert met rode kool.
22.30 uur: Pre-carnaval in Bergen op Zoom
In Bergen op Zoom vieren ze niet een week, maar maandenlang carnaval. De die-hard feestvierders ookwel krabben herken je aan hun outfit. Een boerenkiel, gordijn, rode zakdoek met de punt naar achteren en een bontversierde hoed. Daarnaast trekken er honderden dweilbands door de stad van kroeg naar kroeg. Wil je meedoen? Houd je dan aan de dresscode (je loopt voor schut, echt… ) en kom zeker niet in je bananenpak.
De volgende dag…
8.30 uur: Ontbijt bij de Draak
Na een goede nacht schuif ik aan voor een uitgebreid ontbijt bij de Draak. Keuze te over met eieren, verse zalm, smooties, fruit en de Bergse Bastaert, een soort koffiebroodje met amandelspijs. Een goede bodem voor mijn volgende activiteit.
9.30 uur: Stadswandeling door de stad
Een rijke monumenten stad ontdek je altijd het beste met een gids. Samen met Marlies wandelen we ruim twee uur door de kleine straatjes en steegjes. We komen zo bij het Ravelijn, een van de kazematten van de oude vestingstad. Ook passeren we de Gevangenpoort waarin een Escape Room zit. Die had ik wel graag willen testen!
Onderweg snacken we nog zo’n Bergse specialiteit, de platte tiet. Een combinatie van een croissant en een puddingbroodje.
11.30 uur: Beklimming van de Peperbus
Die calorieën kunnen er dus wel af, vandaar dat we de 35 meter hoge toren en honderden treden bestijgen. Met het goede weer hebben we prachtig uitzicht en ik wist zelfs niet dat Bergen op Zoom zo dicht aan de Schelde lag.
12.00 uur: Lunch bij Café de Moor
Tijd voor het twaalf uurtje bij Café de Moor waarbij je de keuze hebt uit vis of vlees. Ik kies voor de visvariant met een bisque (kreeftensoep), zalmsandwich en garnalenkroket. Ze hebben hier mijn favoriete rozenlimonade en uiteraard een kopje koffie toe. In de zomer is het terras in de tuin aan de achterkant geopend.
13.30 uur: Onderweg naar Fort Roovere
Net buiten Bergen op Zoom ligt Fort Roovere, een onderdeel van de Hollandse waterlinie. Je kunt hier uit de stad naar toe fietsen (met een OV-fiets) of met de auto naar toe rijden. Een mooi startpunt voor een wandeltocht in de bosrijke omgeving waarbij je de Mozesbrug en beklimming van de Pompejus toren niet mag overslaan. Het hele gebied is gratis toegankelijk en de wandeltocht is zo’n 4 kilometer.
15.00 uur: Einde van 24 uur Bergen op Zoom
Bergen op Zoom heeft mij als stad aangenaam verrast! Een mix van een Zeeuwse en een Brabantse stad en in een natuurrijke omgeving. Want de Brabantse Wal schijnt prachtig te zijn voor fietstochten.
Disclaimer: Ik bezocht deze stad op uitnodiging van Aangenaam Bergen op Zoom en Visit Brabant.
Aangezien we onze kat Hemingway hebben genoemd, weet ik wel naar welk restaurant ik zou gaan ;)Een fijne en culinaire weekendtrip lijkt me dit!
Zo dichtbij vanuit mijn woonplaats Breda, toch ga ik eigenlijk nooit naar Bergen op Zoom. Wandelen op de Brabantse Wal dat doen we dan weer wel. Toch maar eens beiden met elkaar combineren.
Ik ken Bergen-op-Zoom enkel van de verkeersberichten op de radio. 😀 Dus dit is een complete verrassing voor me. Als echte Bourgondiër wil ik dat restaurant Hemingway (en de andere horeca) zeker eens uitproberen!
Ik zou er ook niet zo direct naartoe gaan, maar nu ik dit lees, zie ik dat er toch wel wat te beleven valt. Die jurk wil ik ook nog wel zien!