Wat doen een jurk van Máxima en 38 Rijksmuseum-schilderijen in Bergen op Zoom?

Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is heropend. In het oudste stadspaleis zijn tot en met Pinksteren 38 schatten uit het het Rijksmuseum en een jurk van koningin Máxima te zien! Maar wat hebben deze in Bergen op Zoom te zoeken?

Markiezenhof monument Bergen op Zoom

In de historische binnenstad is het 15e eeuwse Markiezenhof een van de belangrijkste monumenten. In de middeleeuwen bestierden de Markiezen of heren van Bergen op Zoom vanuit hier, de toen belangrijke, handelsstad. Een halve eeuw is het enige laatgotische stadspaleis nu in gebruik als museum. Na 50 jaar was het museum toe aan een renovatie en dat had een belangrijke aanleiding. Museum het Markiezenhof is namelijk een van de vijf Nederlandse musea die een samenwerking met Rijksmuseum heeft opgezet. Behalve in Bergen op Zoom zijn in de vier andere musea in Gouda, Harlingen, Zutphen en Hoorn, de komende jaren werken uit de collectie van het Rijks te zien. Voor conservering van de Rijkswerken wordt een ander klimaatbeheersing en beveiliging gevraagd. Zo is er gestart met een grondige verbouwing.

Schatten uit het Rijks: de vier elementen

Op tournee gaan de komende jaren vier exposities, gemaakt door de vijf musea met Rijksmuseum. De elementen lucht, water, vuur en aarde vormen de rode draad. In Lage Landen, de eerste expositie in Markiezenhof, exposeert Rijksmuseum 38 schilderijen met het thema aarde. Klei, zand, veen, moeras, we hebben in Nederland nogal wat verschillende soorten bodems. Die zie je dan ook op de schilderijen van Jacob van Ruisdael, Paul Gabriëls, Jozef Israëls, Willem Maris en Willem Roelofs terug. Niet de standaard bekende kunstenaars… maar wel meesters in hun vak. Ik was zelf erg onder de indruk van een werk in het bos, waar drie mensen een picknick houden. De zichtlijnen, kleuren en details zijn echt prachtig. In totaal zijn er drie (kleine) zalen waar de werken hangen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De jurk van Máxima

En dan de vraag… wat doet een jurk van koningin Máxima bij deze expositie? Het stuk van Jan Taminiau, die ook de bekende blauwe jurk bij de inhuldiging van de koning maakte, is al een kunstwerk op zich is. Maar de framboosroze jurk is geverfd in Bergen op Zoom met meekrap, een wortel die in de Bergse bossen groeit en kleurpigment geeft. En daar is de connectie met aarde! De meekrap heeft er ook voor gezorgd dat Bergen op Zoom haar carnevalsnaam ‘Krabbegat’ kreeg en de inwoners ‘krabben’ genoemd worden. Koningin Máxima droeg deze jurk, die Rubia heet, op Prinsjesdag in 2009.

Foto’s van de boswachter en moderne kunst

Het museum laat het niet alleen bij deze topstukken. De drie stijlkamers laten het 17e eeuwse Markiezenhof weer leven en de aangrenzende blauwe kamer geeft achtergrond bij de historie van de stad. In de galerij krijgt de zeeridder, de windroos op het torentje van het stadspaleis, een eigen leven. De zalen beneden zijn ingericht met ingezonden moderne kunstwerken. Ruim 200 kunstenaars gaven gehoor aan de oproep van het Markiezenhof en Arsis om een werk met het thema aarde te delegeren. Die passen niet allemaal in het museum, dus een deel krijgt plek in een nabijgelegen galerie van Arsis. Het vilten werk vond ik erg mooi! In het museumcafé exposeert boswachter Erik de Jonge die iedere dag bezig is met prachtige foto’s uit zijn Brabantse wal. Dit natuurgebied rondom Bergen op Zoom kent dezelfde diversiteit van het landschap in heel ons land. Nederland in het klein dus.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lage Landen in het Markiezenhof

Dus om op de hoofdvraag terug te komen: Wat doen een jurk van Máxima en 38 Rijksmuseum-schilderijen in Bergen op Zoom? Ze zijn te gast voor de expositie Lage Landen in het Markiezenhof. Deze expositie is te zien tot maandag 10 juni 2019. Daarna volgt een nieuwe tentoonstelling rondom het andere element. Daarnaast kun je dus bij vier andere musea in het land deze expositie gaan zien.

Disclaimer: Ik bezocht deze expositie op uitnodiging van Aangenaam Bergen op Zoom en Visit Brabant. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl