Leren over destilleren, bezoek het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam
Kaas, Delfts Blauw, Heineken bier en tulpen zijn wellicht het bekendst als Nederlands export producten. Maar er is een vijfde: Jenever! In ‘Jenever hoofdstad’ Schiedam werd ruim 400 jaar geleden gestart met dit inmiddels wereldberoemde alcoholische drankje. In het Nationaal Jenever Museum kun je alles leren over destilleren. En denk je nu, maar dat is een oude mannetjes drankje? Lees dan vooral eens verder!
Jenever uit Schiedam
De Fransman heeft zijn cognac. De Schot zijn Whisky. De Italiaan Grappa. De Grieken Ouzo en de Russen Wodka. En wat hebben wij? Jenever! Internationaal ook wel bekend als Holland gin of Schiedam Schnaps. Het drankje maakt al eeuwen vanuit Schiedam een ware wereldreis en is bezig aan een revival! Als kopstootje, als ingrediënt voor cocktails en vooral voor de lekker. Tijd om dus meer te weten te komen over dit oer-Hollandse streekproduct!
Wereldproduct
Aan de Lange Haven van Schiedam ligt het Nationaal Jenever Museum. De stad is naast de jenever bekend van de hoogste molens ter wereld. Ook die hebben verband met de jeneverproductie. Op de zolderetage begint de vernieuwde expositie met de wereldwijde export van het drankje. Zo kom ik te weten dat het in Afrikaanse landen al jaren als een ceremonieel drankje gebruikt wordt. En ook in Indonesië is het nog populair, zelfs jaren na de dekolonisatie van Nederland. Bartenders in steden als New York zijn er al lange tijd zot op. Bijzondere flessen en etiketten zijn te bewonderen in de vitrines.
In de tweede ruimte kom je meer te weten over de Nederlandse merken. Kabouter, Hooghoudt, Bols, Wenneker, De Kuyper… sommige bestaan nog steeds. Op een leuke manier zijn objecten die vooral voor reclames werden gebruikt uitgestald. Met de audiotour kom je al meer te weten over de ambachten die bij het destilleren horen. Branden, stoken, kuipen en ook de douanier heeft een rol. Je hoort verhalen van mensen die zelf dit werk verrichte.
Ruiken, voelen en proeven
Een etage later is het tijd om te ruiken, voelen en proeven. De jeneverbes is het ingrediënt dat hét verschil maakt tussen gin en jenever. Want beide worden gemaakt van granen die gemout, vergist en daarna gedestilleerd worden. Pas hierna komen hier jeneverbessen en moutwijn bij. Ieder merk voegt daar eigen kruiden en specialiteiten aan toe die natuurlijk zorgen voor alle verschillende smaken. Dan zijn er nog verschillen in jonge en oude jenever. De jonge jenever wordt op een nieuwe manier gedestilleerd en bevat 15% moutwijn. Oude jenever 30%. Korenwijn heeft zelfs 50% moutwijn en is vaak gerijpt op een eikenfust en herken je aan de veel zachtere smaak.
Traditie
Op de begane grond nemen we een kijkje in ‘de gekroonde brandersketel’ waar op dinsdag en vrijdagen nog gestookt wordt op de ambachtelijke wijze. Hij wordt maar liefst 3x gedestilleerd en rijpt 3 jaar op een vat. Deze traditionele ‘Old Schiedam’ jenever krijgen we natuurlijk te proeven om het bezoek mee af te sluiten. De smaak is goed te vergelijken met een whisky, zacht en je proeft het hout. Uiteraard gaat er een flesje mee naar huis ;).
Zomerarrangement
In de zomer van 2020 is er een speciaal zomerarrangement inclusief koffie of thee, audiotour en proeverij. Reserveren is verplicht.
Nog niet genoeg na dit bezoek? Je kunt ook de Ketel 1 of Nolet distilleerderij bezoeken in Schiedam. Wil je echt heel veel soorten proeven? Ga dan langs bij De Klomp in Delft.
Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?