Founding father of Dutch Design: Mondriaan + video
Zeg je Dutch Design, zeg je Piet Mondriaan. De van oorsprong Amersfoortse kunstenaar is met zijn rood, geel, blauw geblokte patronen een wereldberoemd kunstenaar geworden. Zijn wieg stond aan de Kortegracht van Amersfoort. Op juist deze plek wordt een ode gebracht aan de grondlegger van het Dutch Design.
Vroege Mondriaans
Het Mondriaanhuis stelt een unieke collectie van het vroege werk van de kunstenaar tentoon. Toen ik deze werken zag kon ik me haast niet indenken dat dit van dezelfde hand is als van de ‘Victory Boogie Woogie’. Mondriaan heeft duidelijk een enorme ontwikkeling als kunstenaar doorgemaakt. Van sombere landschappen naar de bekende patronen.
Ontwikkeling als kunstenaar
De carrière van Mondriaan maakte dus nogal een ontwikkeling door. Van zijn wieg in Amersfoort naar een opleiding voor tekendocent, tot zijn leven in Parijs en New York. In de tweede presentatieruimte van het Mondriaanhuis wordt vooral aandacht gelegd op zijn flamboyante leven. Piet verbleef vaak in bijzondere kringen maar een vaste vrouw in zijn leven heeft hij niet gehad. Uiteenlopende inspiratiebronnen zorgde ervoor dat hij zijn stijl ontwikkelde tot de geblokte patronen. Hij liet zich zelfs inspireren door de muziek van Sneeuwwitje! Zijn laatste werk ‘Victory Boogie Woogie’, te zien in het Gemeentemuseum Den Haag, maakte hij in zijn eigen atelier in New York.
Atelier in Parijs
In New York belandde Piet ten tijde van de oorlog. Hiervoor verbleef hij jaren in de stad van het licht en wel in Montmartre, dé kunstenaarswijk van Parijs. Hier had hij zijn atelier. In het museum is een replica-atelier nagebouwd. Piet Mondriaan haalde zijn stijl tot in zijn atelier naar binnen. Opmerkelijk is de witte bloem in een witte vaas. Door zijn voorkeur voor strakheid verfde hij zelfs de steel van de bloem wit.
Inspiratiebron voor jonge kunstenaars
Piet Mondriaan heeft met zijn stijl, later bekend als ‘De Stijl’, vele jonge kunstenaars geïnspireerd. Samen met Theo van Doesburg richtte Mondriaan het gelijknamige gezelschap op waar ook Gerrit Rietveld zich bij aansloot. Samen propagandeerde ze een hervorming van de kunst, ondermeer met een eigen tijdschrift. Vele architecten en kunstenaars adopteerde de minimalistische stijl en het primaire kleurgebruik. Het Mondriaanhuis biedt ruimte op de bovenste etages voor een expositie van jonge kunstenaars die zich vooral lieten inspireren door de uitspraak “Ik denk dat het destructieve element te veel wordt verwaarloosd in de kunst.”.
Mondriaanjaar 2017
In 2017 is het 100 jaar geleden dat de Stijl werd opgericht reden temeer om dit te vieren met een themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Hierbij werken musea als het Gemeentemuseum Den Haag, Museum de Lakenhal in Leiden en de World Design Expo samen in een groots programma.
Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?