32.000 verhalen van gevangenen in voormalig Kamp Vught

De eerste dagen van mei zijn in Nederland het moment om te herdenken en stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Een van de plekken in Nederland waar je dit goed laat voelen is Nationaal Monument Kamp Vught. In het voormalige SS-kamp in Brabant werden 32.000 mensen gevangen genomen. Verzetstrijders, politiek gevangenen, Joden, Jehova’s getuigen, Roma, Sinti en criminelen. Alleen omdat ze niet dachten of handelden naar het Duitse ideaal.

Museum Nationaal Monument Kamp Vught

In november 2019 werd het museum van Nationaal Monument Kamp Vught heropend door de koning. De vaste expositie heeft de naam 32.000 gevangenen en zeven seizoenen en in gevestigd in het binnen gedeelte. Want slechts zeven seizoenen was het kamp in gebruik. Het werd in 1943 geopend naar een voorbeeld van de Duitse kampen omdat de kampen Amersfoort en Westerbork vol waren.

Verhalen

Hoewel het museum qua oppervlakte niet heel groot is, zijn er toch tientallen verhalen te ontdekken. Zoals de blauwwitte pyjama’s met het vignettensysteem. Iedere gevangene moest zo’n pak aan. Met de audiotour komen die binnen, aangevuld met woorden op de wand als “Er is geen zeggen aan, hoe leeg ik hier ben. Er is niets dan het kampleven.”  Dit komt uit het dagboek van David Koker, een Joods dichter die uiteindelijk werd doorgevoerd werd naar Dachau. In het kamp zelf zijn 749 mensen omgekomen van wie 329 geëxecuteerd zijn. 12.000 Joodse mensen werden vanuit hier doorgevoerd naar andere concentratiekampen.


Reconstructie van het kamp

Het kamp was in de oorlogsjaren vele malen groter. Op buitenterrein staat een maquette die de omvang aangeeft. Iedere honderd meter stond er een wachttoren, nu staan er slechts twee achter het hekwerk van prikkeldraad. Ook de barakken zijn gereconstrueerd. In de slaapzaal zie je de enorme rijen bedden, waarin slechts een zak hooi als matras lag. En vaak lag men niet alleen in het bed…

Drama

Achterop het buitenterrein zie je het kindermonument. Op 6 juni 1943 werden alle Joodse kinderen gedeporteerd via Westerbork naar Sobidór. In slechts een dag tijd, bijna 1300 kinderen. Ernaast staat het voormalige crematorium, waar ook de bunker waar zich een drama voltrok op 15 januari 1944. 74 vrouwen zijn samengeperst als straf op een cel van 9 vierkante meter. Bizar! 10 vrouwen overleefden dit drama niet. Na al deze gruwelijkheden keer ik terug naar het hoofdgebouw, waar je een eigen vrijheidsboodschap of wens kunt achter laten.

Wandeling

Buiten kun je een wandeling van 30 minuten naar de voormalige executieplaats maken, dit is zo’n 4 kilometer vanaf het hoofdgebouw. Ook barak 1B, voorbij de gebouwen van de Penitentiaire Inrichting, is met je ticket te bezoeken. Een wandeling in het naastgelegen natuurgebied De IJzeren Man is ook een heerlijke afwisseling om je hoofd leeg te maken na deze zware kost.


Herdenking

Normaal gesproken is hier op 4 jaar een herdenking voor de slachtoffers en de Tweede Wereldoorlog. Wil je op een andere dag in het jaar stil staan? Bezoek dan zeker dit Nationaal Monument of een van de andere herdenkingsplekken in Nederland.

Lees deze blogs verder:

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl