Aangrijpende verhalen over de Tweede Wereldoorlog (boekentips)

Het is bijna 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Door de pandemie kunnen we op 4 en 5 mei de slachtoffers en niet op de wijze die ze verdienen herdenken. Dat is schrijnend. Er zijn zoveel aangrijpende verhalen die we niet mogen vergeten. In deze boeken vind je die met kippenvel beschreven. 

Boekentips Tweede Wereldoorlog

‘t Hooge Nest – Roxane van Iperen

De twee Joodse zussen die met gevaar voor eigen leven een heel verzetsbolwerk bestieren. Roxane van Iperen komt op de geschiedenis van de bewoners die tijdens de oorlogsjaren in haar huidige huis woonden. Met ontzettend gedetailleerde beschrijvingen van gebeurtenissen waan je je echt in die tijd. Helaas werden de zussen opgepakt en kwamen ze met het laatste transport naar Kamp Auschwitz waarbij ze niet meer thuis kwamen. Het is een verhaal dat ik zelf geschreven zou hebben en waarvoor Van Iperen ontzettend veel onderzoek heeft gedaan.

Tip: Met een Koboplus abonnement kun je deze boeken lezen.

De experimenten – Marion Pauw

Terwijl ik op een strandbedje lag, begon ik niets vermoedend aan dit boek. Dat me in de stralende zon al gauw kippenvel bezorgde. Charlie moet voor haar terminale stiefmoeder Alma gaan zorgen en komt er achter dat de vreemde gedragingen van haar uit de oorlogstijd komen. Alma was namelijk een van de experimenten van Dokter Mengele in Kamp Auschwitz. Ik heb dit boek ook in een adem uitgelezen en geeft aan hoeveel impact het overleven van een concentratiekamp heeft gehad. Hoewel Marion Pauw meestal meer non fictie thrillers schrijft, werd zij geraakt door het verhaal van de oma en moeder van haar Amerikaanse producente.

De Lege Stad – Simone van der Vlugt

Mijn oma heeft nooit veel verteld over de oorlogsjaren, maar over de rook boven Rotterdam en de vele mensen die tijdens het bombardement op de vlucht sloegen vertelde ze wel eens. Simone van der Vlugt heeft met De Lege Stad ook een treffend verhaal geschreven over de ramp in Rotterdam.  In het verhaal staat Katja centraal die een grootdeel van haar familie verliest en kwijtraakt. Het verhaal laat je niet gauw los en sleept je echt mee in die tijd.

Sonny Boy – Annejet van der Zijl

Met haar historische romans zoals de Amerikaanse Prinses en Anna (naar Annie MG Schmidt) heeft Annejet van der Zijl mij wel veroverd. Haar boek Sonny Boy is een combinatie van een verhaal dat zich in Suriname afspeelt, in Den Haag en in de verschrikkingen van de oorlog. Niet alleen het antisemitisme in de oorlogsjaren komt aanbod maar ook het racisme en slavernij. Een indrukwekkend verhaal dat zich echt heeft afgespeeld en je zo uit leest!

Haar naam was Sarah – Tatiana de Rosnay

Dit boek is al tien jaar oud en miljoenen keren verkocht. Heb je het nog niet gelezen? Ook dit zal zeker indruk maken! De tienjarige Joodse Sarah wordt in de oorlogjaren in Parijs opgepakt en bij de razzia sluit ze haar jongere broertje op in de kast. Sarah ontsnapt uit een kamp en komt bij een boerderij op het platteland uit. Samen gaan ze terug om haar broertje te zoeken…

De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

Dat tussen de gruwelijkheden van Kamp Auschwitz ook mensen liefde vonden wordt beschreven in dit boek van Heather Morris. De Australische schrijver heeft het waargebeurde verhaal van Lale en Gita opgeschreven. Lale had een gruwelijke rol bij de poorten van het kamp om alle gedeporteerden te brandmerken en ontmoette zo zijn Gita.

Nog op mijn boekenlijst

Behalve bovenstaande boeken heb ik nog diverse boeken op mijn lijstje staan. Heb jij ze wel gelezen of andere boekentips? Deel je ervaringen dan in de reacties.

Disclaimer: dit artikel bevat affiliatelinks naar Bol.com.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Aangrijpende verhalen over de Tweede Wereldoorlog (boekentips)”
  1. Lizette schreef:

    Haar naam was Sarah vond ik zo aangrijpend, ik weet nog precies waar ik het las. Ik lag op een mooi strand in Indonesië maar werd helemaal meegezogen in het verhaal. Dikke tranen aan het einde. Die van Simone van der Vlugt ken ik nog niet, ik lees haar boeken graag. Fijne inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl