Stieg Larsson Millenniumtour in Södermalm, Stockholm
Zomer 2009. De 560 pagina’s tellende pil Mannen die vrouwen haten van Stieg Larsson ging mee op roadtrip door Denemarken. Ieder moment dat het kon was ik niet van het boek af te slaan. Toen ik hem uit had, moest ik helaas wachten tot ik deel 2 en deel 3 kon verslinden. Zomer 2016. Ik reis af naar Stockholm en kan deelnemen aan de Stieg Larsson Millenniumtour door dé wijk die een hoofdrol speelt in de boeken Södermalm.
Stieg Larsson in Stockholm
Hoe wel het zeven jaar geleden is beginnen de scenes uit het boek mij weer te dagen als onze gids Elisabeth van het Stadsmuseum Stockholm de tour aftrapt. “Stieg had een bijzondere jeugd. Zijn ouders waren pas 17 toen hij ter wereld kwam. Door het gebrek aan werkgelegenheid op het platteland trokken ze naar de stad. Stieg verbleef bij zijn grootouders die hem vooral zijn nieuwsgierigheid aanleerde. Die nieuwsgierigheid heeft hem doen ontwikkelen tot een journalist. Al van jongs af aan bracht hij uren tikkend op een typemachine door. Het getik was dusdanig irritant dat hij een eigen studio kreeg waar hij zich kon afzonderen.” Het is bijna niet te bedenken dat Stieg als schrijver geen bekendheid had. Hij maakte vooral naam als journalist op het gebied van rechtsextremisme en was hier in Europa een van de pioniers van. In de avonduren werkte hij aan zijn trilogie. “Pas na zijn dood zijn door de inspanningen van levenspartner Erna de boeken uitgebracht. Bij de eerste uitgeverij waar ze de boeken heen stuurde bleven de manuscripten maanden in een gesloten envelop liggen. Nu de boeken vertaald zijn in 40 talen en er 75 miljoen exemplaren over de toonbank gingen moeten ze daar wel spijt van hebben gehad.”
Manuscript van de Millennium Trilogie
De eerste lezer van tweede uitgever die de manuscripten kreeg was enthousiast maar vroeg zijn tweede lezer om zijn mening. Toen hij belde om te vragen wat hij ervan vond antwoordde hij: “I can’t answer you, I have the Larsson desease! I can’t eat, I can’t sleep, Only reading.” Dat was een goed teken. De boeken kwamen uit en ze hadden een verkoop van maximaal een half miljoen verwacht…
Vervolgserie door David Lagercrantz
Stieg had volgens kenners nog wel tien boeken in deze serie kunnen schrijven. Helaas heeft zijn levenswerk door zijn fatale dood, hij kreeg een hartaanval na het beklimmen van de zeven trappen naar zijn kantoor omdat de lift stuk was en overleed op weg naar het ziekenhuis, niet af kunnen maken. Schrijver David Lagercrantz heeft afgelopen jaar een nieuw boek met dezelfde personages uitgebracht. “David kent Södermalm ook op zijn duimpje, maar het zijn geen Larsson boeken”, zegt Elisabeth. “Het goede nieuws is wel dat er nog twee delen volgen.”
Locaties van de boeken en de film
Uiteraard zijn zowel de boeken en verfilmingen (de Zweedse en Amerikaanse) fictief. Toch hebben deskundigen een hoop locaties die Stieg bedoeld heeft, kunnen achterhalen. We passeren het appartement van Mikael Blomkvist, dat eigenlijk in weinig scenes terug komt maar prachtig uitkijkt over de skyline van de stad. “Hij had dit appartement in het echt nooit kunnen betalen als journalist,” vertelt Elisabeth. We passeren het café, bekend uit de film (die ik, moet ik bekennen, niet heb gezien). “Daniel Greg kwam graag op deze locatie en in deze wijk. Heel anders als in Holllywood kon hij hier gewoon fietsen over straat.” In de drukke Götgatan straat is het fictieve kantoor van Millennium gevestigd, boven de kantoren van toenmalige Greenpeece. In de film kozen ze voor een ander gebouw in dezelfde straat. We volgen de route die Lisbeth Salander aflegde van werk naar huis. Ze koos een route met een omloop op de gevreesde politiebeambte niet tegen te komen. We eindigden bij het fictieve appartement van meer dan 300m2.
De wijk Södermalm
Södermalm ligt ten zuiden van het stadscentrum en staat bekend als de hipsterwijk. De wijk heeft veel glooiing. Voor koffiebarretjes, galeries en een geweldig panoramisch uitzicht ben je hier aan het goede adres. Dit kun je zien op de Katarina Elevator (uitkijktoren) en het Monteliusvägen wandelpad. Lunchen deed ik met een overheerlijke maaltijdsalade bij Café Mariabeget. Plof bij Södra Teatern tussen de locals in de ‘biergarten’ of de koffiebar op het naast gelegen Mosebacke Torg plein. Dwaal weer af naar beneden naar Fotografiska, het fotografiemuseum en geniet van de hoge kwaliteits fotografietentoonstellingen.
Disclaimer: De Stieg Larsson Millenium Tour was onderdeel van TBEX Stockholm georganiseerd door TBEX Events en Visit Stockholm.
Wat gaaf dat er een tour van is! Dit moet ik onthouden als ik zelf die kant op ga. Ik weet nog dat het een hele regenachtige dag was op vakantie toen ik in het eerste deel begon en ook niet kon stoppen met lezen. Aan het einde van de dag had ik hem uit en moest ik wachten tot we terug in Nederland waren om de andere delen te kunnen lezen, dat duurde zo lang!
Ha Caro, zeker doen! Het verlinden van de boeken herken ik echt. Als je van Larsson houdt heb ik nog wel een aanrader voor je, die je wellicht niet hebt gelezen. Samuel Bjork deel 1 heet Ik reis alleen en deel 2 De Doodsvogel.