Vernieuwd museum voor start-up uit de 16e eeuw – Museum Plantin-Moretus in Antwerpen
“Een mediagrootheid die meer waardering zou moeten krijgen dan Steve Jobs en Bill Gates. Met zijn start-up heeft hij baanbrekend vakmanschap geleverd. Hij heeft een ware kennishub gevormd, netwerker, verbinder en hij was een visionair zakenman.” Lovende woorden voor de uitgever Christoffel Plantin op de openingstoespraak door de Vlaamse minister van Cultuur en de schepen van Antwerpen. Museum Plantin-Moretus, bekend als het best bewaarde historische huis en enige UNESCO Werelderfgoed museum, is na een grootschalige verbouwing vanaf morgen weer open voor het publiek en nu meer dan een bedevaartsoord voor typografie- en boekenliefhebbers.
Vader van een drukkersdynastie
Christoffel Plantin belandde in halverwege de 16e eeuw als Franse vluchteling in Antwerpen. Op de Antwerpse Vrijdagmarkt stichtte hij in ‘De Gulden Passer’ zijn start-up, drukkersdynastie en de drukkerij die misschien wel de belangrijkste van de wereld zou worden. Uitgeverij ‘Officina Plantiniana’ groeit gedurende negen generaties uit tot een wereldberoemde multinational en geeft tientallen baanbrekende boeken uit. Zo geeft hij de meertalige bijbel ‘Biblia Regia’ uit en krijgt van de Spaanse koning het privilege om deze te exporteren naar de Spaanse kolonies. Zo gaat het werk letterlijk de hele wereld over.
Nieuw museum
De drukkersdynastie bleef tot 140 jaar geleden in bedrijf. In 1876 verkoopt de negende generatie Edward Moretus Plantin zijn familie-erfgoed aan de stad Antwerpen. ‘De Gulden Passer’ wordt een museum dat boekenliefhebbers, uitgevers en drukkers van over de hele wereld aantrekt. Na 50 jaar was het museum toe aan een make-over. Het archief, waarin tienduizenden waardevolle stukken gewaarborgd zijn, was te klein en kon niet aan de condities voldoen om de stukken te conserveren. Het archief is verplaatst in een nieuw pand aan de achterzijde en daarmee kwam ruimte vrij om de tentoonstelling te vernieuwen.
Reis terug naar de Gouden Eeuw
Alsof je op huisbezoek bent bij Christoffel Plantin, dat is het gevoel wat het nieuwe museum uitstraalt. De salons zijn in authentieke staat gerenoveerd en met sfeerlicht, geluiden van ratelende persen en oog voor het boekdrukkersambacht. Je komt alles te weten over Plantin als vader, CEO, handelaar en humanist. Wist je bijvoorbeeld dat zijn vijf dochters vanaf hun vijfde al meedraaide in het bedrijf en een belangrijke rol als voorlezer in de controlekamer hadden? Meesterschilder Peter Paul Rubens was ook een vriend aan huis en portretteerde Plantin en zijn familieleden. Meerdere bekende werken behoren toe aan de collectie van het museum.
Wat is er in Museum Plantin-Moretus te zien?
Moet je eens voorstellen wat ons leven nu was geweest zonder de wereld van letters. Ik had dan niet eens deze blog kunnen schrijven! De belangrijkste boeken van de wereld hebben een ereplaats in het museum gekregen. Naast de ‘Biblia Regia’ heeft het ‘Tiende’ boekje van de wiskundige Stevin, dat werd in Antwerpen gedrukt en zou later gebruikt worden voor de maten, munten en Dollar eenheden, een plek in de collectie. Het eerste Nederlandse woordenboek, geneeskundige naslagwerk van Valverde, atlas van Ortelius en bekende botanische kaarten. Ook de twee oudste drukpersen van de wereld kregen samen met de collectie van 20.000 loden letters een nieuwe plek. Je krijgt ook uitleg over de technische aspecten van het drukproces. De grote en kleine bibliotheek op de eerste etage zijn prachtig! Plantin verzamelde bijna 30.000 boeken tijdens zijn leven. Tot slot is de 16e eeuwse kruidentuin in de patio een pareltje in het hectische modekwartier.
Leuk van het museum:
- In het museum kun je zelf ook aan de slag met een drukproces. Maak een boekenlegger als uniek souvenir!
- Iedere laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.
- Met de speciale app van de Antwerpse Musea kun je een audiorondleiding volgen in het museum (en in de andere musea).
Disclaimer: Ik was uitgenodigd voor de persopening van het museum. Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.
Wat een bijzonder museum! Waar ik nog nooit van gehoord had trouwens :$ Gaaf ook dat je een souvenir mee naar huis kunt nemen!
Interessant museum, daar zou zelfs onze oudste zich volgens mij wel vermaken… die is geboren met een boek in haar hand, haha. Ik wist niet dat er een Unesco werelderfgoed museum was trouwens, en dat zo relatief dicht bij huis. Ik ga ‘m onthouden, voor als we weer eens in de buurt zijn!
Heel bijzonder zeg! Ik wil nog een keer terug naar Antwerpen en zal dit museum dan zeker in gedachten houden.
Wat leuk! Ik ben gek op boeken en het kriebelt meteen om erheen te gaan. Zeker als ik die drukplaten etc zie liggen. Wat leuk dat je zelf ook aan de slag kan. Ik noteer ‘m want Antwerpen is op steenworp afstand van ons en we komen er toch wel regelmatig, maar hier was ik nog niet geweest.
Ohh dit zou echt iets voor mij zijn. Ik zat vroeger uren achter de oude typemachine van mijn vader en van boeken hou ik echt het allermeest op deze wereld. Okee, na het reizen dan 🙂
Met mijn opleiding (Renaissance Studies – kunstgeschiedenis en letterkunde) móet ik hier binnenkort naartoe gaan! <3
Wow, wat een bijzonder mooie boeken hebben ze daar! Ben je toevallig ook al in the Old Library in Dublin geweest? Daar kun je de Book of Kells bekijken, ook enorm de moeite waard!
Wat een leuk museum!
In het Teyelmuseum in Haarlem heb je ook antieke boeken. Die zijn niet voor alle bezoekers te bezichtigen, maar alleen als rondleiding met een speciale gids.
Normaal gesproken vind je mij niet zo snel in een museum, maar dit museum lijkt me erg leuk en interessant! En dat zit dus gewoon in Antwerpen? Dat is nog lekker dichtbij ook! Ik zet het op de to-do-list 🙂
Interessant museum Sanne! Ik moet echt eens terug naar Antwerpen, veels te lang geleden alweer.