Kunstenaar in de Spotlight: Piet Mondriaan, van Washington tot Winterswijk

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de kunstbeweging de Stijl onder leiding van Piet Mondriaan opstartte. In Nederland komen verschillende musea met speciale tentoonstellingen van de grootmeester van de Victory Boogie Woogie. Maar zoals dat gaat met de groten, is het werk van Mondriaan over de hele wereld uitgevlogen. Ik zet op rij waar het werk te bewonderen valt: van Washington tot Winterswijk. 

National Gallery, Washington

Fantastisch vond ik het om letterlijk aan de andere kant van de oceaan te wandelen door de immense kunstgalerij in Washington. Ook heeft een van de bekende werken van Mondriaan, Tableau 4, hier een plekje gekregen. Fijn van the National Gallery is natuurlijk dat je dit gratis kunt bezoeken.

MondriaanDag 2 (111)

Rechts: Tableau 4

Gemeentemuseum, Den Haag

Veel dichterbij huis (15 kilometer) bewonderde ik grootste de collectie van Piet Mondriaan. Hier behoort Victory Boogie Boogie ook tot de collectie. Ik kan hier uren naar blijven kijken, alle kleurtjes het is alsof je aan een caleidoscoop draait! In Gemeentemuseum, een architectonisch gebouw van Berlage, worden aankomend jaar de meerdere tentoonstellingen rondom het thema Stijl gepresenteerd. Zo is er ook veel aandacht voor design en architectuur.

MondriaanDSC_0589

MondriaanDSC_0568

Peggy Guggenheim Museum, Venetië

Peggy Guggenheim was een groot liefhebber van moderne kunst. Aan het Grande Canal in Venetië is natuurlijk ook werk van Mondriaan bijeengebracht. Compositie 1 met grijs en Compositie met rood hangen in het Peggy Guggenheim Museum.

MondriaanDSC_0300

Rechts: Compositie met grijs en rood

MOMA, New York

Het kloppende hart voor alle moderne kunst in New York, is natuurlijk het MOMA. Pal naast Rockefeller Center ligt hier een super indrukwekkende collectie. Piet Mondriaan werkte ook voor een aantal jaren in New York toen de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken. Werk uit deze tijd is dan ook in New York gebleven. Het bekendste werk is Broadway Boogie Woogie. Je ziet echt duidelijk de ‘drukte’ van New York op broadway terug in dit schilderij. Maar ook werken van eerdere periode zoals een molen en de eerste abstracte werken zijn te zien. In totaal 23 werken!

Tip: Ook in The Met en Salomon Guggenheim Museum zijn enkele werken te zien.

MondriaanDag 5 (121)

Broadway Boogie Woogie

Mondriaanhuis Amersfoort

Terug naar Nederland, geboortestad van de grootmeester, Mondriaanhuis Amersfoort pakt aankomend jaar ook groots uit met een tentoonstelling. Amersfoort huisvest echt de allereerste werken van hun stadstrots. Daarnaast neemt een expositie je mee in de tijdreis van zijn leven en een replica van zijn studio in Parijs.

Tip: Lees mijn blog over het Mondriaanhuis en bekijk de vlog.

Tate Modern, Londen

Aan de Southbank heeft de grootmeester ook een flink aandeel in de collectie. In Tate Modern is bijvoorbeeld het drieluik Compositie A, B en C ondergebracht maar ook het werk ‘Kerk van Zoutelande’. Gemaakt in een heel andere tijdsperiode!

Rechts: Eén van de drie composities

Stedelijk Museum, Amsterdam

In Neerlands grootste moderne kunstmuseum, hangt uiteraard ook werk uit de Stijlperiode. Het ovale werk ‘Tableau 3’ gemaakt in New York is hier te bewonderen. Je ziet hier duidelijk de ontwikkeling van het abstracte werk. Dit werk heeft echt wat weg van Picasso. Ook van de Stijl tijdgenoten kun je in Stedelijk Museum Amsterdam wat bezien. Zoals dé Rietveldstoel van Gerrit Rietveld.

mondriaan-stedelijk

Compositie in rood, geel en blauw

Kröller-Müller Museum, Otterlo

Hoewel Helene Kröller-Müller moeite had met de Stijl als kunst, heeft het museum toch een aantal werken van Mondriaan verzameld. In het Kröller-Müller Museum in Otterlo, middenin Nationaal Park de Hoge Veluwe zie je de ruitvormige werken en zwart-witte werken. Ook een drietal landschappen waaronder een strandhorizon zijn te bezien. De collectie van werken van tijdgenoot Bart van der Leck is echter groter.

MondriaanPB114008

Linksachter vitrine: Compositie met raster 6.

Rechts: Compositie in kleur A.

Bart van der Leck

Villa Mondriaan, Winterswijk

Mondriaan werkte lang voor zijn roemruchtige tijd voor lange tijd ook in Winterswijk. Hier ontwikkelde hij zich en schilderde vooral in een heel andere stijl namelijk donkere landschappen. Het vroege werk van Mondriaan is in Villa Mondriaan nog steeds te bewonderen. Zelf ben ik hier nog niet geweest, maar dit staat zeker in 2017 op de planning!

Tip: Lees de blog van Davides over Villa Mondriaan.

Themajaar Mondriaan tot Dutch Design

De tientallen cultuurinstellingen in Nederland vieren dus dit jaar het Mondriaan tot Dutch Design themajaar met tal van festiviteiten. Zo tovert bijvoorbeeld voorjaarspark Keukenhof om.
Ga voor een compleet overzicht van de activiteiten naar Holland.com.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
3 reacties op “Kunstenaar in de Spotlight: Piet Mondriaan, van Washington tot Winterswijk”
  1. Yvon schreef:

    Jee, zijn werk is echt op heel veel plekken te zien zeg!
    Het Moma is trouwens geweldig, heb er echt uren rondgelopen toen ik er was.

  2. Geweldig dat het op zoveel plekken te zien is. Ben er nog nooit geweest eigenlijk.

    Maar dat de composities soms zo simpel zijn maar zo bekend.. hihi Kind Kan de Was Doen 😉

  3. anto schreef:

    Ik weet echt niks van kunst, erg he? Overigens was ik een aantal jaar geleden in Kröller Muller en toen aangenaam verrast. Mooi vind ik het dus wél 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl