Onbekende bestemming: Forststeig Elbesandstein, wandelvakantie Tsjechië

Iedere maand belicht ik een voor mij nog onbekende bestemming. Ik ben hier niet zelf geweest, maar de bestemming vind ik wel de moeite waard om met je te delen. Deze maand: Forststeig Elbesandstein, voor een wandelvakantie Tsjechië door Boheems en Saksisch Zwitserland.

Ik ben zelf nog niet op in Boheems en Saksisch Zwitserland geweest, maar het moet er prachtig zijn. Vooral de route Forststeig Elbesandstein in Tsjechië.  Ik spreek met Erna Lise Snoeij namens het verkeersbureau Tsjechië over deze bestemming.

Vraag & antwoord over bestemming Boheems en Saksisch Zwitserland, Tsjechië

Wandelvakantie in Tsjechië

Sanne: Ik begreep dat er dit jaar een nieuwe wandelroute is geopend in een prachtig gebied? Kun je daar wat over vertellen?

Erna Lise: “Dit voorjaar is er een nieuwe wandelroute geopend genaamd Forststeig Elbesandstein. Het wandeltraject gaat door het Elbezandsteengebergte en je doorkruist het geïsoleerde bos van Boheems en Saksisch Zwitserland. Je komt langs indrukwekkende rotsformaties, majestueuze uitzichten je wandelt door prachtige bossen en komt onderweg schitterende zandsteenrotsen tegen. Het start en eindpunt is de rivier de Elbe.”

Sanne: Het gebied heet dus wel Zwitserland maar ligt in Tsjechië?

Erna Lise: “Het natuurgebied is een van de vier nationale parken van Tsjechië en heet Boheems Zwitserland – Ceské Svycarsko in het Tsjechisch. Aan de Duitse kant heet het gebied Saksische Sweiz. Het natuurpark dankt zijn naam aan de Zwitserse schilders Adrian Zing en Anton Graff. Zij vonden de omgeving zo op Zwitserland lijken dat ze het park vernoemde naar hun thuisland.”

Sanne: Hoe is de route te bewandelen? In etappes met hotelstops of ga ik met een tentje op pad?

Erna Lise: “Deze route beslaat een lengte van 100 kilometer. Het is een avontuurlijke tocht met veel klimmen en dalen en afgelegen stukken. De wandelroute is geschikt voor de geoefende wandelaar met enig oriëntatievermogen en uithoudingsvermogen. Lesní Labské pískovce – De Tsjechische naam voor de trail – is geopend van april tot oktober. Langs de Forststeig liggen vijf berghutten waar je kunt overnachten. Ze bieden gemeenschappelijke kamers aan voor ongeveer 12 personen. Op drie plekken is er ook de mogelijkheid om een tent neer te zetten. Als je de nacht in een hut of bivak wilt doorbrengen, heb je een trekkingkaartje van Sachsenforst nodig. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een pension of hotel, maar deze liggen vaak een paar kilometer van de route af.”

Sanne: Wat zijn de bezienswaardigheden op je route? 

Erna Lise: “Deze route is voor de echte natuurliefhebber. Je wandelt door ruige natuur en vooral de uitzichten over de zandsteenrotsen zijn spectaculair. Op de top van de 700 meter hoge Tsjechische berg Vysoký Snežnik ofwel Hoge Sneeuwberg heb je een schitterend uitzicht. Dit is tevens het hoogste punt van de route. Sinds 1864 staat hier een uitkijktoren. Bij mooi weer kun je het Reuzengebergte zien liggen. Het Dresdner Aussichtpunkt is ook een verplichte stop. Je hebt hier een magnifiek uitzicht over de grillige zandsteenformaties. Weer even wind hebben deze rotsen millennia lang uitgesleten en geboetseerd. Je kunt ook besluiten om de wandelroute te verlengen, zodat je de grootste zandstenen brug van Europa kunt bewonderen. De rotsbrug Pravčická brána is het symbool van Boheems Zwitserland. Bij deze rotspoort kun je naast een fenomenaal uitzicht ook het historische Adelaarsnest vinden. Een chique buitenhuis gemaakt om de eerste toeristen van adel te verwelkomen. Het houten complex versierd met rode daken en een bogengalerij steekt mooi af tegen de grijze rotsen.”

 

Sanne: Je kunt de kloof van Kamenice dus met een bootje bekijken?

Erna Lise: “Een wandeling naar de Pravčická brána, de zandstenen rotspoort, kun je bij diverse punten beginnen, waaronder in het stadje Hřensko. Een plaatsje waar de rivier Kamenice samenvloeit in de Elbe. De kloof is ontstaan door het wilde water eeuwen geleden en is een prachtig natuurwonder. Vergeet geen trui of jas mee te nemen, want het kan hier best koud zijn. Een gedeelte van de kloof is niet toegankelijk en moet per boot worden afgelegd. Tijdens de boottocht vertelt de gids levendige verhalen over de legendes van de bergen en de rivier.

Sanne: Hoeveel dagen moet je in totaal voor deze reis uittrekken? 

Erna Lise: “De wandelroute Forststeig Elbesandstein is opgesplitst in zeven etappes van ongeveer 15 kilometer per dag. Mocht je ook graag naar de Pravčická brána willen dan kun je één of twee dagen aan de reis toevoegen. Erg handig is dat het gebied ook per trein te bereiken is. Vanaf het Tsjechische station Schönau kun je gelijk beginnen met de wandeltocht. De route eindigt in het Saksische kuuroord Bad Schandau waar je de trein kunt nemen naar Dresden of ga terug richting Praag.”

 

Kijk voor meer inspiratie over deze bestemming op CzechTourism.com

Foto’s: Verkeersbureau Tsjechië

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Onbekende bestemming: Forststeig Elbesandstein, wandelvakantie Tsjechië”
  1. Yvonne schreef:

    Ik heb vaker over dit gebied gelezen en blijf me elke keer verbazen hoe mooi het er daar uitziet! Al ken ik helaas niemand die er ook daadwerkelijk is geweest (ik hou me aanbevolen, haha). Leuk om in jouw artikel wat meer details te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl