Try before you die: Zelf wijn maken in de Betuwe
Wijn. Na een lange en drukke dag kan ik zo gelukkig worden van een goed glas wijn. Maar wijn zelf maken, dat is andere koek. Nu zou je denken om dit in een idyllisch Frans dorpje te doen waarbij je met je voeten in de vaten met druiven staat, maar zelfs in de Betuwe kun je dit doen! Het Betuws Wijndomein organiseert workshops wijn maken.
Wijnbouw in Nederland
De vader van Diederick startte met wijnbouw als een hobby op een stuk grond rondom zijn huis in de Betuwe. Hij was een van de eerste Nederlandse wijnboeren. Waar je in Nederland wijngaarden vooral in Zuid-Limburg, rondom de heuvels van Groesbeek bij Nijmegen en in de Achterhoek vindt, dus ook wijnbouw in de Betuwe. Wist je bijvoorbeeld dat..
- Er in totaal 270 hectare aan wijnbouwgrond in Nederland is?
- Er 1 miljoen flessen wijn in Nederland per jaar geproduceerd worden?
- Sinds 2000 de wijnbouw een vlucht heeft genomen door de kruisingen met rassen als Riesling?
Ambachtelijke wijnen van het Betuws Wijndomein
Diederick heeft het vak voortgezet en produceert nu met zijn zes hectare aan wijngaard en 16.500 wijnstokken zo’n 20.000 flessen per jaar. Geen massaproductie dus maar vooral een ambachtelijk proces. De namen van de wijnen hebben de prachtige termen Linge Rood en Linge Parel. En deze zijn award winnend! Behalve de wijnen experimenteert het wijndomein met grappa’s en ciders.
Bezoek aan de wijngaard en wijnkelder
Diederick ontvangt ons gastvrij tijdens ons bezoek in een culinair blogweekend in de Gelderse streken. Na een sprankelend aperitief en een uitleg over wijnproductie die kort ‘zou’ duren wandelen we via de wijngaard, langs de laatste oogst naar de wijnkelder. Naja schuur. Hier staan de houten vaten en rvsfusten waar de inhoud van 20.000 flessen. Diederick laat ons wat proeven van de wijnen in woording. Dat is al niet verkeerd!
Workshop zelf wijn maken
Vanwege de tijd doorlopen we het snellere proces waarbij we kiezen voor Betuws druivensap in plaats van vers geplette druiven. Behalve de druivensap voegen we ook bananensap en appelsap toe. Diederick legt ons ondertussen uit dat de hygiëne heel belangrijk bij het wijn proces is. “Je moet heel klinisch te werkgaan. Alle materialen die we gebruiken tijdens het wijn maken moet je ontsmetten met water met een sulfietoplossing.”
Nadat we alle ingrediënten met de maatbeker hebben afgemeten en in het grote vat hebben gedaan, begint een secuur proces. We meten de zuurgraad en het suikergehalte. Hierna moeten we toch echt rekenen om de wijnsteenzuurgraad en suiker goed te bepalen en uiteindelijk daarmee het alcoholpercentage.
We voegen nog pecto-enzymen en gistvoeding toe die de gisting op gang gaan brengen. Ons eindproduct is most. Vanuit het grote vat vullen we de wijnflessen en sluiten deze af, nadat ze ook ontsmet zijn, met een waterslot. En dan het wachten…
Het aankomende jaar moet ik de wijn om de drie maanden overhevelen met een speciaal slangetje en er nog wat extra zuren aan toevoegen.
Wijnworkshop: leuk uitje!
De wijnworkshop bij het Betuws Wijndomein doorloop je in zo’n 4 uur. Perfect voor een uitje met vrienden, familie of collega’s. Meer informatie of om een van de Betuwse wijnen te bestellen, ga naar de website en webshop.
Disclaimer: Ik nam deel aan deze workshop tijdens een culinaire blogtrip die we vanuit ensanne voor Gelderse streken organiseerde. In dit blog vind je wel mijn eigen ervaring van deze workshop.
Wat een gaaf idee om dit eens te doen! En vooral zo vlakbij huis. De Betuwe is behoorlijk onbekend voor mij, maar dit lijkt me super leuk!
Ha Kirsten, ja zeker een leuk idee en zo dichtbij huis!
Wat leuk! Ik wist echt niet dat er maar liefst 1 miljoen flessen worden geproduceerd worden in Nederland. Ben wel benieuwd waar die blijven trouwens want heb volgens mij echt nog nooit Nederlandse wijn op …
Vanuit Limburg wordt er ook een hoop gemaakt en een groot gedeelte gaat naar de horeca uiteraard
Leuk zeg! Is er dan voldoende zo’n hier? Dacht dat je daarvoor veel zon uren nodig had.
Ze hebben de rassen zo gekweekt dat het dus goed gaat!
Wat leuk, ik heb een keer een wandeling gemaakt waarbij ik door hun wijngaard kwam. Dat was voor mij de inspiratie om een Nederlandse Wijnwandelgids te gaan maken. Toen ik laatst op pas was om een route te controleren, werd ik spontaan door de wijnboer uitgenodigd te komen helpen bij het maken van wijn. Een leuk, maar gecompliceerde bezigheid. Gaaf dat ze bij het Betuwswijdomein daar workshops in geven!
Deze gids ken ik helemaal niet Wanda. Wat een leuk initiatief!
Klinkt inderdaad erg leuk, zou ook zeker een leuk uitje zijn voor mijn moeder en zusje 🙂 Maar zoals Carolien hierboven al vraagt: is er wel genoeg zon in Nederland voor die wijnranken?
Ja ze hebben de rassen zo gekweekt dat het goed gaat in Nederland!