Een schuilbunker in Berlijn: Geschichtsspeicher Fichtebunker

30.000 mensen die onderduiken voor een bommenregen. Berlijn heeft niet veel plekken die echt sporen hebben van de Tweede Wereldoorlog. De sporen zijn vooral zichtbaar van de tijd erna waarbij de stad verdeeld werd. Checkpoint Charlie en de restanten van de muur zijn natuurlijk bekend. Je kunt echter ook veel over de oorlogsjaren ontdekken. Ik nam een kijkje in de ‘Geschichtsspeicher Fichtebunker’ een schuilbunker in Berlijn.

De bunker voor de oorlog

Het luchtalarm ging weer af in de stad. Moeder Gretl pakte één tas met spullen, haar dochter van drie en babyzoon op de arm. Ze liep richting de MUK bunker en meldde zich midden in de nacht voor een schuilplaats. De Geschichtsspeicher Fichtebunker was oorspronkelijk een gasopslagbunker. Het was de enige van de vele die oorspronkelijk buiten het stadscentrum overleefd had, de rest was tussentijds al ontploft. Sinds 1936 stond de bunker leeg maar bij aanvang van de oorlog in 1940 werd de bunker een opvangplaats voor moeders en kinderen oftewel een MUK bunker (Mutter und Kinder). Terwijl ’s nachts de bommen uit de lucht vielen, hielden 6500 moeders en kinderen zich schuil. Drie kinderen per bed.

Schuilbunker BerlijnIMG_0298

Een schuilbunker in Berlijn voor moeder en kinderen

Omdat er zoveel moeders met kinderen schuilden in de bunker, waren wat aanpassingen nodig. Deze zijn nu nog steeds te zien. Zoals centrale verwarming omdat de temperatuur voor moeders en kinderen nog wat aangenamer moesten zijn. Meer toiletten, tegels en ventilatie. Er kwam ook een aparte ‘Milch Küchen’ voor het klaar maken van de voeding voor baby’s. De Kindergarten was een opvangplek voor de kinderen. Daarnaast verdwaalden de kinderen regelmatig als ze aan het spelen waren met andere kinderen. Ook hier werden aanpassingen voor gedaan met tekeningen en informatiebalies. Er werd muziek gespeeld via de speakers.

Propaganda voor schuilbunkers

Al deze ‘goede’ aanpassingen werden door de Nazi’s dan ook gepropagandeerd: ‘Wij zorgen goed voor onze moeders en kinderen’. Regievoerders uit Hongarije en Italië kwamen zelfs een kijkje nemen om te zien hoe je een schuilbunker moet bouwen. Aan het einde van de oorlog verbleven er 30.000 mensen in de bunker! Het duurde vier tot vijf uur om te hele bunker laag voor laag te evacueren.

De schuilbunker in Berlijn na de oorlog

In 1945 was Berlijn voor meer dan de helft van de stad verwoest. De bunker was ongeschonden uit de strijd gekomen en werd na de capitulatie overgenomen. Daklozen en vluchtelingen vonden hier hun tijdelijke intrek en de Amerikaanse soldaten sloten hier misdaders voor wel vier weken zonder daglicht en lucht. Er kwamen steeds meer verhalen naar buiten zoals een dame die vier jaar in de bunker gewoond heeft. Het contact met de anderen was het enige dat ze nog had. Anno 2016 is de bunker een van de achttien objecten van Berliner Unterwelten, een organisatie die het erfgoed van Berlijn met rondleidingen onderhoud. Op het dak van de Geschichtsspeicher Fichtebunker zijn nu twaalf luxe appartementen gebouwd door vooraanstaande architecten.

Disclaimer;

Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer tijdens een bezoek aan de schuilbunker in Berlijn met Liberation Route Europe. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl