Musea in Parijs met moderne kunst: Fondation L. Vuitton, Musee d’Orsay en Centre Pompidou
Zeg je kunststad, dan zeg je Parijs. De tientallen musea in Parijs bieden je een keur aan oude of moderne kunst, beelden of historie. Ik ondernam een echt kunsttripje en bezocht drie musea in Parijs in drie dagen.
Musea in Parijs met moderne kunst
Van moderne kunst gaat mijn hart altijd sneller kloppen. Op mijn lijstje stonden nog een aantal grote musea in Parijs. Vlak voor de kerst stapte ik met mijn nicht en kunstgeschiedkundige in de trein richting de lichtstad. Ons voornaamste reisdoel was de MoMa expositie (was te zien tot maart 2018) in Louis Vuitton Fondation, daarmee was dat ook onze eerste stop.
Louis Vuitton Fondation
In het rijtje musea van Parijs is deze wat onbekender, maar dat komt waarschijnlijk door de nieuwheid. In een uiterst markant gebouw van Frank Gehry (de architect die ook het Guggenheim in Bilbao ontwierp) is de private-collectie van Louis Vuitton ondergebracht. Het gebouw is alleen al de moeite waard. Gehry ontwierp dit uit een schets, eigenlijk wat krassen uit de losse hand. Maar daarin zijn tientallen etages ondergebracht en bovenop een dakterras met jawel uitzicht op de Eifeltoren. De MoMa collectie trok natuurlijk extra veel bezoekers. Een dertigtal topstukken was uit New York overgekomen. Het zijn ook echt topstukken te noemen. De soepblikken van Warhol, Picasso en Roy Lichtenstein. Echter was van iedere kunstenaar slechts een à twee werken vertegenwoordigd. Voor de liefhebber ‘van alles een beetje’ ben je hier dus op de goede plek. Maar uiteraard was het ook tof om deze toppers te zien. Kijk vooral op de website welke exposities er nu zijn. Daarna dwaalden we door het enorme museum wat vooral een heel gaaf dakterras heeft, maar ook gave doorkijkjes en een pop-art wand met AIDS erop. Helaas lagen onze jassen in de garderobe en was het rond het vriespunt. Je kunt wel de Eifeltoren zien.
Musee d’Orsay in Parijs
Het was bijna een schande dat ik hier nog niet geweest was, maar het was er nog niet van gekomen. Het museum in een voormalig 19e eeuws treinstation heeft een enorme collectie van Van Gogh en Monet. We dwalen, nadat we het enorme uurwerk hebben bewonderd, door de vleugels en zalen. Het is hier vooral 19e eeuwse kunst wat de klok slaat. En daar hoort Van Gogh zeker bij. Het bekende werk (en een persoonlijke favoriet), de Sterrennacht, kon ik eindelijk van dichtbij bewonderen. De kleuren blauw zijn wondermooi. Ook ontdekte ik een andere nieuwe favoriet van Georges Lemmen die het Strand bij Heist op impressionistische stijl schilderde. Natuurlijk waren de Waterlelies van Monet ook prachtig! Je vindt ook een afdeling met art deco meubilair, ook mooi om te bewonderen.
Centre Pompidou in Parijs
Ook Centre Pompidou is een instituut op zich. Het gebouw heeft zoveel etages met kunst dat je hier met gemak een dag kunt doorbrengen. Wij waren hier ook maar liefst zes uur! Via de roltrappen aan de buitenzijde van het gebouw gingen we als eerst naar de zesde etage. Hier waren twee (enorme) tijdelijke exposities te zien. Op de vijfde en vierde etage vind je een groot deel van de vaste moderne collectie. Op de vijfde wat de langer geleden (eind 19e eeuw) en de vierde uiterst nieuw. Je maakt een chronologische tijdreis door de kunst op deze twee etages. Onder meer werk van Kandinsky, Mondriaan, Pollock is te zien. Favoriet was de zaal met regenboogramen en een zwartwit ruimte van Jean Dubuffet, die ook voor de de tuin bij Kröller-Muller een kunstwerk maakte.
Museum bezoeken in Parijs
Tips voor musea bezoeken in Parijs: Voor alle drie de musea geldt: bestel je tickets vooraf online (tijdvak) zodat je zonder wachten naar binnen kunt. Mocht je behalve deze musea nog meer attracties bezoeken dan is een Paris Pass het overwegen waard. Voor ons was het overigens niet voordeliger. Neem uitgebreid de tijd. In de musea moet je je tas en jas in een locker opbergen. De drie musea die ik bezocht hebben allen een eigen cafe-restaurant waar je een kop koffie of broodje kunt eten. Neem ook zeker een kijkje in de boekenwinkels.
Musee d’Orsay is ook mijn favoriet! Centre Pompidou ben ik nog steeds niet geweest omdat het er altijd zo ontzettend druk is 🙁
Vorig jaar voor het eerst in Parijs geweest, maar het bezoeken van een museum is er toen helaas niet van gekomen. Vooral het Centre Pompidou spreekt me enorm aan en zou ik graag eens een keer willen bezoeken.
Parijs is inderdaad een fantastische stad met wondermooie musea.
Wat een prachtige blog ook!
Groetjes,
Eline van Sukhi.nl
Ik hou van musea en het al weer een paar jaar geleden dat ik in Parijs was, dus ik zit mezelf even lekker te maken met deze pagina. Gelukkig loopt Parijs niet weg….