Monumenten en Unesco Werelderfgoed waar Leuven ‘fier’ op mag zijn

Je zou bijna denken dat iedere monumentale binnenstad op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, maar helaas is dat alleen voor de alle bijzonderste plekken aangelegd. Leuven is wel bedeeld met twee monumenten op de werelderfgoedlijst; het Belfort van de Kathedraal en het Groot Begijnhof. En daar is de stad bijzonder fier op! Dat het stadhuis en het universiteitsgebouw, dan weer niet op de Unescolijst staan, is wel weer bijzonder. Er is in ieder geval in genoeg moois te zien. Dit zijn de mooiste monumenten in Leuven.

Monumenten & Unesco Werelderfgoed in Leuven

Groot Begijnhof: sereen en rustig

2 december 1998 was een historische dag bij onze zuiderburen. Maar liefst dertien van de bijzonder Begijnhoven werden die dag aan de Unesco Werelderfgoedlijst toegevoegd. Begijnen waren weduwen of ongehuwde vrouwen die kozen voor een solidair en godsdienstig leven tussen de muren van een omsloten hofje. In veel oude steden vind je Begijnhofjes, zoals ook in Amsterdam. Het Groot Begijnhof in Leuven is groots qua oppervlakte en wordt nu bewoond door professoren en studenten van de KU Leuven. Op het Begijnhof heerst stilte en rust. Geluiden van vogels overheersen. Bijzonder zo midden in de stad. We horen het riviertje, de Dijne, die dwars door het Begijnhof, kabbelen. De kerkklok slaat. Op het moment dat ik hier ronddwaal denk ik alleen maar; dat zulke serene plekken nog in stand blijven. Geen drammen toeristen, zoals je door de historische stad van Brugge ziet trekken. Rust dat is overheerst.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Stadhuis: gotische pracht en praal

Als je de Markt van Leuven bewandeld kun je er niet om heen, het prachtige stadhuis! De gevel is een en al pracht en praal met de vele beelden die hier sieren. Een kersvers getrouwd stel komt de trappen af maar we worden door de ceremoniemeesters weggejaagd. We mogen geen foto’s maken van het stel. ‘Zijn het Belgische beroemdheden?’ vraag ik me hard op af. ‘Nee’ antwoord een vrouw naast me. ‘Waarom trouw je dan op de Markt?’ is mijn volgende vraag, die onbeantwoord blijft. Nadat het bruidspaar is vertrokken in een oude kever proberen we naar binnen te sneaken om het Stadhuis van binnen te bewonderen. ‘Amai, Madam geen toegang hier!’ roept de bode. ’s Avonds keren we nog terug op de Markt en dan is het prachtig aangelicht en lijkt het bijna goud.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Sint Pieterkerk en het Belfort

Het tweede Unesco Werelderfgoed van de dag is de Sint Pieterkerk en het Belfort. “Kunnen we hier naar binnen?” Hoewel je zou denken dat de kerkdeur altijd openstaat moeten we hem hier toch echt zelf open doen. We lopen door een rommelige gang. Het interieur van de kerk wordt momenteel gerestaureerd dus kijken we langs de schermen en doeken. De infopanelen leren ons : de basiliek is op een heel historische plek ontstaan; het knooppunt naar Mechelen, Namen en Brussel. Rond de Middeleeuwen stond hier een houten kerk en later is die in de Romaanse tijd vervangen voor een stenen. Eeuwen later toen ook de eerste universiteit was gesticht, werd de kerk met toestemming van de Paus nog grootser. Hoewel de geplande torens niet werden afgebouwd. Het godshuis doet nog steeds dienst, de biechtstoel was drukbezet deze middag, en is meer dan een toeristische attractie. Het museum ‘de schatkamer’ toont een paar topwerken zoals het Laatste Avondmaal van de schilder Dirk Bouts.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Katholieke Universiteit; de bibliotheek

De oudste universiteit van de lage landen heeft een prachtige Universiteitsbibliotheek in Leuven en wel middenin de stad aan het Ladeuzeplein. “He dat lijkt wel een grote speld met daaraan een opgezette kever?’ Bij navraag blijkt het een cadeau van de universiteit voor de stad te zijn. Bij de oprichting bijna 600 jaar geleden telde de universiteit van Leuven maar vier faculteiten; artes (de basis voor alle andere studies logica, grammatica, retorica en mathematica), canoniek recht, burgerlijk recht en geneeskunde. Anno nu zijn er 50.000 (internationale) studenten aan de enige nog katholieke universiteit. Theologie en wijsbegeerte zijn studies waarom de uni bekend staat. Natuurlijk telt de KU Leuven een groot aantal helden. Erasmus liep hier enkele jaren rond en Thomas More; die hier zijn werk Utopia publiceerde. Wist je dat je de toren van de bibliotheek kun je beklimmen voor een uitzicht over de binnenstad?

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Tip: Gratis app voor stadswandeling

Met de gratis Leuven Walk app maak je een stadswandeling langs al deze monumenten. De app is te downloaden voor Android en Apple.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
5 reacties op “Monumenten en Unesco Werelderfgoed waar Leuven ‘fier’ op mag zijn”
  1. Leuven is een heerlijke stad! Ik hou wel van Begijnhofjes, ze zijn altijd zo schattig. Maar ook de universiteit en het stadhuis zijn prachtige gebouwen.

  2. Kelly schreef:

    Leuven lijkt me een heerlijke stad! Ik heb alleen Antwerpen en Brugge gezien. Er staan dus nog een aantal steden op het lijstje waaronder Leuven.

  3. Yvonne schreef:

    Ja inderdaad, van het stadhuis zou je zeker ook verwachten dat ze een Unesco werelderfgoed zijn. Ik vond de binnenstad van Leuven echt mooi en de begijnhoven zo’n oase van rust. Eén van je mooie dia’s staat bij mij trouwens op z’n kant in de slideshow. 🙂

  4. Marcella schreef:

    Ik heb het Groot Begijnhof helaas gemist in Leuven. De bibliotheek, het Stadhuis en de kerk heb ik wel gezien. Mooie stad hé, heel sfeervol!

  5. Diana schreef:

    Al veel in België gezien maar Leuven nog steeds niet. Hoe meer ik dit voorbij zie komen, hoe meer ik het wil bezoeken. Vind vooral die oude gezellige huisjes zo leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl