Bastogne War Museum – een interactieve weg naar de bevrijding

December 1944. Het is ver onder het vriespunt als de 13-jarige Emile Mostade door de bossen fietst. In het bos liggen soldaten verscholen. Thuisgekomen slaat hij met zijn familie op de vlucht. De ouders van Emile laten hun fietsenwinkel voor wat het is en schuilen in het café van oom Victor. Bij het afgaan van het luchtalarm duiken ze de kelder in waar ze allemaal op elkaar zijn gepakt.

Emile is een van de vier personages die je tijdens een reis door het Bastogne War Museum volgt. Zij brengen je van de crisisjaren, door de oorlog tot het Ardennenoffensief en de uiteindelijke bevrijding.

Het personage Emile Mostade is afgeleid van Louis, een inmiddels 83-jarige ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog. Louis deelde zijn dagboeken en memoires met het museum. Naast Emile leiden Mathilde Devillers, een onderwijzeres die meehelpt in het lokale verzet, Hans Wegmüller, een Duitse luitenant en Robert Keane, een korporaal van de 101e Airborne-divisie, je als fictieve gids door het museum. Ik bezocht het Bastogne War Museum als onderdeel van een trip met Liberation Route Europe.

Bastogne War MuseumP2100073

De Tweede Wereldoorlog vanaf het eerste begin

Zelfs als je een volslagen leek bent op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, is het Bastogne War Museum interessant. Je begint namelijk met een introductie van de crisisjaren en het ontstaan van het nazisme. Hierbij is een aantal indrukwekkende objecten te zien. Hitler’s Mein Kampf, nazipropaganda en een medaille van de Olympische Spelen in 1936. De rillingen lopen over je lijf mijn lijf, als je deze stukken ziet. Wat zou jij doen? Is een vraag die je vaker als bezoeker gesteld wordt. Terwijl je wacht op de perspresentatie zijn het de vragen die je bewust maken van deze bizarre tijd amper 75 jaar geleden.

Bastogne War MuseumP2100075 Bastogne War MuseumP2100076 Bastogne War MuseumP2100077 Bastogne War MuseumP2100081 Bastogne War MuseumP2100082

België in de oorlogsjaren

Naambordjes van bekende generaals, een kaart van de landingen in Normandië, Operation Overlord. In de setting van een persconferentie word je meegenomen in een 3D-film. De film geeft je in een klein kwartier een korte vlucht door de oorlogsjaren 1939-1944. In de aangrenzende tentoonstellingsruimtes kom je alles te weten over België in deze jaren. Er is veel aandacht voor het verzet, de voedseltekorten en de eerste bevrijding van België.

Bastogne War MuseumP2100087 Bastogne War MuseumP2100091 Bastogne War MuseumP2100095 Bastogne War MuseumP2100096 Bastogne War MuseumP2100099 Bastogne War MuseumP2100104

Het Ardennenoffensief

In het najaar van 1944 had het Duitse leger het zwaar te verduren. Op het oosterse front had de Soviet Unie meerdere successen geboekt en in het westen hadden de geallieerden via Normandië de opmars gemaakt. Hitler en de hoogste commandeur besloten de gok te wagen om het verloop van de oorlog te wijzigen. Deze slag staat bekent als het Ardennenoffensief of ‘The Battle of the Bulge.’ Bastenaken was een waaar knooppunt de belangrijkste wegen. Tijdens de slag om Bastnenaken werd de stad in een hoefijzervorm omsingeld door het Duitse leger. De Duitse officier stelde Generaal McAuliffe een ultimatum voor overgave waarop hij antwoordde met de bekende uitspraak “NUTS”. Het resulteerde in een slag van meer dan een maand tot januari 1945.

Bastogne War MuseumP2100114 Bastogne War MuseumP2100116 Bastogne War MuseumP2100111 Bastogne War MuseumP2100123

Kippenvel

De fictieve personages Emile, Mathilde, Hans en Robert nemen je in Bastogne War Museum mee naar een interactieve zaal waar je plaats neemt in een bomkrater in het bos en de temperatuur terugloopt tot rond het vriespunt. Letterlijk weer kippenvel! Tijdens deze slag waren de toestanden namelijk zeer bar. De militairen droegen slechts een zomeruniform bij temperaturen ver onder nul. Ze waren de hele dag buiten en er lag een dik pak sneeuw. Vervolgens kom je in het café van Oom Victor van personage Emile. Zeer indrukwekkend om zo het bombardement op Bastenaken op historische wijze te ervaren.

Oneindige spiegelwand

Het museum eindigt met een aangrijpende spiegelwand met zerken. Door de spiegels lijkt het alsof je op een oneindige begraafplaats terecht gekomen bent. Deze laatste fase van het museum geeft aan dat de slag om onze vrijheid niet vanzelfsprekend was. Meer dan 150.000 man sneuvelde aan het front, Duitse jongens van amper rond de 20 en Amerikanen uit de lagere divisies. Gestuurd om niet te weten wat op hun pad zou komen.

Bastogne War MuseumP2100173 Bastogne War MuseumP2100177

Over het Bastogne War Museum

Sinds mei 2014 is Bastogne War Museum heropend. De nieuwe presentatie is opgezet om ons als nieuwe generatie nog bewuster te maken welke prijs betaald is voor onze vrijheid. Een bezoek aan het museum duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Je hebt dan uitgebreid de tijd om alles te bekijken, beluisteren en beleven. Bij het museum is een shop gevestigd en een café. Na afloop kun je zeker het naastgelegen Mardasson Memorial bezoeken.

Bastogne War MuseumP2100158 Bastogne War MuseumIMG_9936

Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een grensoverschrijdende herdenkingsroute die de weg van de geallieerden volgt tijdens de bevrijding van West-Europa. Van Zuid-Engeland naar Normandië, via Parijs, de Ardennen, de regio Arnhem-Nijmegen richting Berlijn. Alle regio’s op deze route zijn verbonden door persoonlijke verhalen. Samen met een groep internationale bloggers bezocht ik een deel van de route in België en Duitsland. Meer over Liberation Route Europe

Disclaimer: Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer aan het Bastogne War Museum in samenwerking met Liberation Route Europe. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]

Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl