Vrouwen en bier, weg met de vooroordelen!
Bier dronk ik zelfs eerder dan wijn, dus zelf heb ik niet zo’n vooroordelen over vrouwen en bier drinken. Vaak kies ik ook voor een speciaal biertje, zeker nu die meer en meer op de kaart staan. Toch is er nog een lange weg te gaan in de wereld van vooroordelen. In mijn vorige blogpost: ‘Vrouwenpower van Mechelen: vorstinnen, Ursulinnenzusters en bierbrouwers’ gaf ik al een tipje van de sluier over vrouwen en bier. Ik volgde namelijk een workshop met biersommelier Sofie Vanrafelghem. Sofie heeft een simpele missie: Alle vrouwen aan het bier!
Bierdrinken in Mechelen
Sofie Vanrafelgehem maakt in België en ook daarbuiten inmiddels faam. Ze schreef vier boeken, brouwde eigen bieren waaronder de Vurige Fie en bezocht meer dan 200 cafés om bieren te testen. Zelf koos Sofie vroeger ook vaker voor een (zoet) wit wijntje in de kroeg. Onbekend maakt onbemind… daarom krijgt ons gezelschap, heus niet allemaal bierdrinkers een drietal bieren voor onze neus. Met gerechten die hierop afgestemd zijn.
België is natuurlijk een echt bierland. Het bier behoort zelfs tot de tradities van UNESCO Werelderfgoed lijst. België is vooral beroemd om de speciaal bieren en abdijbieren, waar we in Nederland vooral pils (90% van al het bier) drinken. De traditionele brouwers herken je op het etiket aan het ‘Belgium Family Brewers’ logo.
En dan nu de vooroordelen: vrouwen en bier
Vrouwen drinken alleen maar fruitbier
Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de bierdrinkende vrouwen fruitbier drinkt. Volgens Sofie is hier vooral een probleem met de stereotypering in marketing. Ze neemt het voorbeeld waarbij een dame vraagt op het terras naar de bierkaart en de ober een rosebier aanbiedt. Vrouwen voelen allerlei bezwaren terwijl vrouwen 30% meer smaakpupillen hebben!
Bier word al eeuwen alleen door mannen gedronken
Onjuist! In de Griekse tijd werd bier gemaakt als ode aan de godin Ninkasi. In de middeleeuwen, toen je nog geen schoonwater uit de kraan kon drinken, brouwden de vrouwen bier als deel van de huishoudelijke taken. In het Begijnhof brouwden de weduwen het bekende ‘Gouden Carolus’ bier. Dit werd het lievelingsbier van Keizer Karel! Nog steeds kun jij de Gouden Carolus bestellen.
Bier drinken is niet sexy
Weinig vrouwen, nog geen 10%, bestelt op een date een biertje. Terwijl uit onderzoek blijkt dan mannen dit veel aantrekkelijker vinden. Een vrouw die bier besteld is volgens mannen sexy, zelfverzekerd en gezellig. Elegantie zit hem vooral ook in het glas. In België zie je steeds meer mooie bijna ‘wijnglazen’. Dit is ook beter voor je smaakbeleving!
Bier smaakt alleen met bitterballen en pinda’s
Dat bier alleen samen smaakt wordt tijdens ons diner natuurlijk ook van tafel geveegd. Zo smaakt een Witte Lambic van Mort Subite perfect bij asperges en Grimbergen Lente meer dan lekker bij vis als kabeljauw. Bier kun je ook prima in een dessert verwerken, zoals wij in een Sabayon van Boscoli. In het café of terras drink je bier met heerlijke bierhapjes of kaas. Kaas smaakt ontzettend goed bij bier en ook chocolade!
Bier is een dikmaker
Er is veel te doen over de hoeveelheid calorieën in een biertje. Een biertje zou evenveel zijn als meerdere boterhammen. Als je kijkt naar de calorieën per cl zie je dat een Duvel bijvoorbeeld minder heeft dan Champagne! Over melk, yoghurt en appelsap maar niet te spreken.
Tijdens het weekend in Mechelen dronk ik:
- Witte Lambic van Mort Subite
- Grimbergen Lente
- Gouden Carolus van Brouwerij ’t Anker
- Maneblusser van Brouwerij ’t Anker
- Boscoli
Kortom weg met de cliches! Bestel jij hierna nog wat bier of ga je toch voor de witte wijn?
Deze blog geeft mijn persoonlijke verslag weer van mijn blogtrip ‘Stad in Vrouwenhanden’ aan Mechelen die ik maakte op uitnodiging van Visit Mechelen en Check-in PR. De historische informatie in het artikel dient om mijn verhaal te ondersteunen en deze heb ik met zorgvuldigheid geraadpleegd.
Er zijn nog geen reacties geplaatst, ben jij de eerst?