Terug naar de middeleeuwen in Kasteel Doorwerth

‘Zojuist heb ik gehoord dat ik de rechtzaak tegen mijn oudste kleinzoon heb gewonnen. Kasteel Doorwerth is weer van mij.’ Edelvrouwe Charlotte Sophie Bentinck lacht geniepig en wacht ons op in ‘haar’ kasteel. Ze neemt ons mee in de historie van de middeleeuwse waterburcht in de uiterwaarden vlak bij Arnhem.

Gelderland is rijk aan kastelen. Ridders, jonkheren en jonkvrouwen liepen hier eeuwen geleden rond. Vochten, trouwden, feesten. Zeven van die kastelen zijn onderdeel van het Geldersch Landschap en kun je bezoeken. Kasteel Doorwerth had toen al een super strategische ligging.

Edelvrouwe Charlotte Sophie neemt ons mee door haar domein. Langs de Ridderzaal en prachtige herenkamer en langs de slaapkamers waar de kamermeid ons nog een paar slaapkamergeheimen influistert… Beneden komen we de stevige kokin tegen. Ze is druk bezig met het bereiden van het avondmaal. “Want als de heren weer terug komen van de jacht verwachten ze een smakelijk maal”.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Inspiratiebron voor schilders van de Oosterbeekse school
Bij de poort stuiten we op een zekere Theophile de Bock. Met zijn schildersezel en bonte kleurpalet. Theophile vertelt met een Haags accent: ‘Wat is het hier mooi he, met de moestuin, de uiterwaard en de boomgaard. Heel anders dan in de stad. Niet gek dat hier hordes kunstenaars naar toe verhuizen. We noemen ons collectief hier de Oosterbeekse school. Wil je meer dan ons werk zien, ga dan naar ‘Museum Veluwezoom’, gewoon hier op de tweede etage.’ Later als we weer door het museum dwalen komen we langs deze romantisch geschilderde werken die we later tot het realisme zouden rekenen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

10 weetjes over Kasteel Doorwerth

  1. In het poortgebouw is een unieke vakantiewoning te vinden. Vanuit het raam kijk je prachtig uit over de moestuin en uiterwaarden. Wie wil er nu niet slapen in een kasteel? 
  2. Naast Museum Veluwezoom zijn in het museum de nationale bosbouwcollectie en Nederlands jachtmuseum ondergebracht.
  3. Het museum werd tijdens de Tweede Wereldoorlog rondom de slag om Arnhem bijna volledig verwoest.
  4. Erik Hazelhoff Roelfzema schreef in dit kasteel zijn beroemde boek Soldaat van Oranje, waar nu de meest succesvolle musical van draait.
  5. Het kasteel is vanaf 2017 met de Museumjaarkaart te bezoeken.
  6. De toevallige ontmoetingen (zoals boven beschreven) vinden iedere laatste zondag van de maand plaats en soms op bijzondere dagen.
  7. Start vanaf dit kasteel een wandeltocht of fietstocht door de prachtige omliggende omgeving. In het kasteelcafé de Zalmen kun je daarna opwarmen met een warme chocolademelk of kopje koffie. Het cafe kookt trouwens vooral met producten uit de boomgaard en moestuin.
  8. Op de binnenplaats van het kasteel staat de oudste Robinia boom van Nederland. Volgens zeggen dateert deze uit de 16e eeuw!
  9. Het schijnt op het kasteel te spoken. Op het kasteel zou de geest ronddwalen van een meisje dat ooit binnen de muren van verhongerd is. Ze is het meest gezien in de jachthal…
  10. Uit de kasteeltuin komt heerlijke honing en honingzeep. Deze koop je als uniek souvenir in de kasteelshop.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tips in de omgeving

Zoek je nog meer (culturele) tips in de omgeving? Lees verder op ensannereist!

Hoteltip! Wil je vlakbij het kasteel verblijven? Ga dan naar Hotel de Bilderberg in Oosterbeek. 

Disclaimer: Ik bezocht Kasteel Doorwerth tijdens tijdens een blogtrip in de Gelderse streken die we met ensanne.nl organiseerden.

 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
6 reacties op “Terug naar de middeleeuwen in Kasteel Doorwerth”
  1. Yvonne schreef:

    Dit kasteel is echt heel dichtbij voor ons, maar ik ben er echt nog nooit geweest. Wel al een hele tijd van plan, dus dat gaat er vast een keer van komen. 🙂 Die museumjaarkaart, daar zaten we ook aan te denken, voor misschien volgend jaar… en dan met de meiden er goed gebruik van maken en veel Nederlandse musea zien in een jaar, dus wie weet. Goed om te weten dat kasteel Doorwerth dan ook vanaf dit jaar met museumjaarkaart bezocht kan worden.

  2. Nanouk schreef:

    Dat dit soort pareltjes in Nederland zijn hihi en wij maar allemaal de halve wereld over vliegen om mooie kastelen te bezoeken, staat er gewoon eentje in de “achtertuin”. Leuk dat er echt mensen in de kleding van toen rondlopen, inclusief spook 😉 Maakt het extra leuk voor kinderen.

  3. Kijk…daar houd ik van. Ga ik zeker onthouden. Bedankt voor de tip 🙂 .

  4. Marcella schreef:

    Leuk, slapen in een kasteel! Prachtige plek, ziet er super uit!

  5. Carolien schreef:

    Deze heb ik dan weer niet gezien toen. Wat leuk die toevallige ontmoetingen, zo gaat een kasteel nog meer leven. Ik hou ervan!

  6. Elisa schreef:

    Dit zou ik zeker een keer willen bezoeken, ben dol op kastelen (en geschiedenis!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl